Atgal

„Grinda" lokalizavo į Nerį besiliejančius teršalus

2017 06 01

Ketvirtadienio rytą Vilniaus gyventojai pranešė apie Neries upėje pasirodžiusias neaiškios kilmės putas. UAB „Grinda“ Ekologinės priežiūros laboratorijoje atliko vandens mėginių tyrimą. Besilieję teršalai surinkti specialiomis užtvaromis – bonomis, o „Grindos“ specialistai šiuo metu bando nustatyti taršos šaltinį.

„Norime atkreipti dėmesį, kad putos Neries upėje pastebimos beveik kasmet augalų žydėjimo metu – tai yra natūralus reiškinys. Ar birželio 1 dieną pastebėta tarša yra gamtos ar žmogaus veiklos padarinys, kol kas pasakyti neįmanoma, tačiau pirminiai cheminiai tyrimai leidžia prognozuoti, kad leistinos taršos normos nebus viršytos.,“ – pasakoja įmonės vadovas Kęstutis Vaicekiūtis.

Ateityje teršalų patekimo į atvirus vandenis riziką sumažins išmanioji teršalų monitoringo sistema. Jutikliai, pajutę teršalus, neleis patekti jiems į atvirus vandenis ir automatiškai informuos „Grindos“ specialistus. Projektas finansuojamas iš ES struktūrinių fondų.

„Neabejingų miestui žmonių prašome pastebėjus bet kokios kilmės teršalus ar avarinę situaciją skambinti visą parą veikiančiu avarinės tarnybos telefonu 1355,“ – primena K. Vaicekiūtis.