Atgal

Sostinės Konstitucijos prospekte statoma moderni lietaus nuotekų valykla

2020 12 01

 
Vilniaus „Grinda“ sklype tarp Upės, Geležinio Vilko gatvių ir Konstitucijos prospekto pradeda lietaus nuotekų valyklos įrengimo darbus.
 
Lietaus nuotekų surinkimo baseinas, apimantis Šeškinės, Fabijoniškių, Pašilaičių, Giedraičių, Linkmenų ir kitų gatvių bei šalia jų esančių teritorijas, yra labiausiai apkrauta Vilniaus miesto paviršinių nuotekų tinklo dalis. Iš šių teritorijų surinktas lietaus vanduo išleidžiamas į Neries upę ties Geležinio Vilko tiltu. Liūčių metu čia surenkamas vandens srautas netelpa į esamus kolektorius, tvindo gatves, trikdo eismą, ardo kelius ir kelkraščius. Be to, šiuo metu surenkamos ir į Nerį išleidžiamos nevalytos paviršinės nuotekos, dažnai užterštos skendinčiosiomis medžiagomis bei naftos produktais.
 
Šios valyklos statyba yra didžiulio Geležinio Vilko gatvės ir Šeškinės komplekso prieigų paviršinių nuotekų kolektoriaus rekonstravimo bei valyklų su monitoringo įrenginiais statybos projekto dalis. Jo įgyvendinimo metu bus įrengtos net 9 skirtingo dydžio lietaus nuotekų valyklos.
 
Statybos metu bus įrengtos papildomos į valyklą vedančios lietaus nuotekų kolektoriaus atšakos. Siekiant netrikdyti įprasto eismo prieššventiniu laikotarpiu, kolektoriaus įrengimo darbai bus atliekami žaliojoje zonoje mikrotuneliavimo būdu, panašiai, kaip tai buvo daroma atliekant T. Narbuto-Saltoniškių gatvių lietaus nuotekų sistemos rekonstrukciją. Iš viso bus paklota 238,4 m lietaus nuotekų tinklų.
 
„Urbanizuotoje centrinės miesto dalies teritorijoje inžinerinės infrastruktūros įrengimo darbai yra itin sudėtingi. Šioje miesto dalyje eismas labai intensyvus, po gatvių paviršiumi driekiasi elektros, šilumos, dujų, vandens tiekimo, buitinių nuotekų ir komunikacijų tinklai. Planuojama naudoti požeminio gręžimo (mikrotuneliavimo) technologija dėkinga tuo, kad leidžia iki minimumo sumažinti eismo ribojimus ir rangos darbų laiką“, – sako UAB „Grinda“ direktorius Kęstutis Vaicekiūtis.
 
Panaši požeminė lietaus nuotekų valykla jau įrengta sostinės Upės gatvėje vykdant T. Narbuto-Saltoniškių gatvių lietaus nuotekų sistemos rekonstrukciją.  Dar viena požeminė lietaus nuotekų valykla šiuo metu baigiama įrengti Neries gatvėje ties Valakampių tiltu.
 
Regioninės svarbos projektas „Paviršinių nuotekų sistemų tvarkymas Vilniaus mieste“ finansuojamas Europos Sąjungos Sanglaudos fondo, Vilniaus miesto savivaldybės ir UAB „Grinda“ lėšomis. Viso projekto vertė yra 34,7 mln. eurų, jo įgyvendinimą prižiūri Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA).