Atgal

Saulėta vasara palanki saulės energijos gamybai

2019 06 26

„Grinda” – viena pirmųjų Lietuvoje municipalinių įmonių, kuri nesinaudodama valstybės ar ES fondų finansavimo parama, įsirengė saulės elektrinę. Praėjus beveik 1,5 metų nuo elektrinės eksploatacijos pradžios, bendrovė džiaugiasi, kad sprendimas panaudoti saulės energiją visiškai pateisino lūkesčius.
 
Ant 600 kv. m druskų sandėlio stogo šlaito sumontuotos 97,5 kW galingumo jėgainės projektinis pajėgumas – apie 85 tūkst. kWh elektros per metus. Tiek pernai, tiek šiemet saulėtų dienų skaičius viršija ilgametį vidurkį, todėl bendrovės specialistai prognozuoja, kad per dvejus metus jėgainė pagamins daugiau energijos nei numatyta atliekant projektinius vertinimus – apie 180.000 kWh elektros energijos. Tiek energijos Lietuvoje vidutiniškai sunaudoja 50 šeimų.
 
Praktika parodė, kad elektrinės skaitiklis pradeda intensyviai suktis jau kovo mėn., o didžiausias apsukas pasiekia balandžio-rugsėjo mėnesiais. Šiuo laikotarpiu generuojama net 76 proc. per metus pagaminto elektros energijos kiekio.
 
„Esame inžinerinė įmonė, todėl pasikliaujame pamatuotais, racionaliais ir pragmatiškais sprendimais. Bendrovės specialistų skaičiavimai rodė, kad saulės jėgainės įrengimas mūsų klimato juostoje pasiteisins, o per kelerius metus faktiškai sugeneruotos energijos kiekis tai patvirtino“, – sako Kęstutis Vaicekiūtis, UAB „Grinda“ direktorius.
 
Bendrovės saulės jėgainė pagamina apie 35 proc. visos įmonei reikalingos elektros energijos. Savaitgaliais, esant pikinei elektros energijos gamybai ir nedideliam momentiniam poreikiui, pagaminta elektros energija apskaitoma ir teikiama „pasaugojimui“ į skirstomuosius tinklus. Vėliau, esant didesniam energijos poreikiui, šis perviršis susigrąžinamas iš skirstomųjų elektros tinklų. Pernai tai padėjo bendrovei sutaupyti beveik 9 tūkst. Eur energijos kaštų, o šiemet, išaugus energijos kainoms, saulės elektrinės generuojama energija padėjo gerokai sušvelninti elektros kainų šuolį.
 
Ne mažiau svarbu ir tai, kad mažesni į orą patenkančios šiltnamio efektą sukeliančių dujų išlakų kiekiai prisideda prie tvaraus gamtos išteklių naudojimo. Bendrovės saulės elektrinės sukurta energija jau sumažino į atmosferą išmetamo anglies dioksido (CO2) 460.000 kg, azoto oksidų (NOX) kiekį – beveik 500 kg, sieros dioksido (SO2) – apie 46 kg.