Atgal

Karantino pamokos „Grindos" vadovo akimis

2020 07 09

„Pandemija pakeitė visų mūsų gyvenimus – per tris karantino mėnesius, pastebiu, pražilo ne vienas „Grindos“ specialistas. Per tą 100 dienų, regis, prabėgo ištisi metai“, – pasakoja UAB „Grinda“, itin aktyviai prisidėjusios prie infekcijos suvaldymo, direktorius Kęstutis Vaicekiūtis.
 
K. Vaicekiūtis atkreipia dėmesį, kad didžiajai Lietuvos visuomenės daliai karantinas truko 3 mėnesius – o štai „Grinda“ planuoti atsaką į pandemiją pradėjo kur kas anksčiau. Įtampa augo, dar kovo pradžioje ėmėmės analizuoti situaciją, ieškoti asmeninių apsaugos ir dezinfekcijos priemonių.
 
„Jau turėjome indikacijų, kad pagrindiniai šalies vartai – Vilniaus oro uostas – susiduria su didžiuliais iššūkiais, todėl ėmėmės iniciatyvos, kad suvaldytume ligos protrūkį", – primena K. Vaicekiūtis.
 
Lenktynės su laiku
'Norint legaliai vykdyti dezinfekcijos paslaugas, būtina licencija, patvirtinta Sveikatos apsaugos ministro įsakymu. Laikas nenumaldomai seko, tačiau bendrovės specialistų, Vilniaus miesto savivaldybės vadovybės ir „Vilnius sveikiau“ (tuomet dar – Vilniaus visuomenės sveikatos centro) spaudimo dėka sugebėjome pasiekti, kad dezinfekcijos licenciją suteikiantį įsakymą sveikatos apsaugos ministras pasirašytų šeštadienį, kovo 14 d. Šeštadienį! 
 
Skubiai pradėjome tvarkyti dezinfekcijos veiklai vykdyti reikalingas procedūras ir organizuoti darbuotojų mokymus. Kai pradėjo aiškėti, kad šias lenktynes su laiku laimėti vis dėlto įmanoma, jau sekmadienio vakarą sušaukėme skubų bendrovės specialistų pasitarimą. „Kas eis į oro uostą?“ – tąsyk paklausiau. Nė vienas nenusuko akių. „Aš eisiu“. - „Ir  aš eisiu“, – atsakė vyrai. Taip suformavome kelias darbui oro uoste dedikuotas darbuotojų brigadas.
 
Pirmadienį, kovo 16-ąją, iš Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos gavę licenciją vykdyti dezinfekciją, operatyviai apmokėme darbuotojus naudotis asmens apsaugos priemonėmis bei dezinfektantais. Jau 7 val. pirmoji apmokyta brigada išvyko dirbti į oro uostą.
 
Darbas oro uoste kelias savaites buvo labai intensyvus – lėktuvai su infekuotais keleiviais visą parą leidosi vienas po kito, mūsų užduotis buvo kuo greičiau dezinfekuoti patalpas, kad būtų kaip labiau įmanoma sumažintas užkrato plitimo pavojus. Situaciją dar labiau komplikavo tai, kad oro uostas – uždara teritorija su apribotomis patekimo galimybėmis; mūsų darbuotojai, atvežę dezinfekcinių ir asmens apsaugos priemonių papildymą, turėdavo eiti per visas saugumo ir patikros procedūras", – pasakoja vadovas.
 
Pirmosiose gynybos linijose
"Netrukus prisidėjo ir kiti darbai – infekuotų keleivių ir Vilniaus gyventojų karantinavimo ir saviizoliacijos patalpų paruošimas, vėliau – ir dezinfekavimas. Dezinfekcijos paslaugų poreikis augo geometrine progresija.
 
Darbų specifikos apmokėme dar apie 300 darbuotojų, kitų Lietuvos savivaldybių komunalinių įmonių specialistus. Tuo pat metu karštligiškai ieškojome dezinfekcijos priemonių papildymo, darbui pavojingoje aplinkoje pritaikytų apsauginių kostiumų, visą veidą ir akis dengiančių veido kaukių. Šalyje buvusios asmeninės apsaugos priemonės išseko akimirksniu – o juk mūsų rankose buvo atsakomybė ir dėl darbuotojų ir jų šeimų, ir dėl didelės dalies visos Lietuvos gyventojų sveikatos.
 
Gyvenimas Vilniuje sulėtėjo, tačiau nesustojo, todėl pradėjome dezinfekuoti viešojo transporto priemones ir stoteles. Kiekvieną savaitę dezinfekuodavome iki 23 500 autobusų ir troleibusų – nuo pirmojo rytinio iki paskutiniojo naktinio reiso. Vėliau buvo mobiliųjų COVID-19 patikros punktų, Nemenčinės židinio dezinfekcija...
 
Nors mūsų prioritetas buvo sutelktas į dezinfekavimo paslaugas, tuo pat metu privalėjome užtikrinti nepertraukiamą kitų miestui ir jo gyventojams būtinų paslaugų teikimą. „Grinda“ vykdo 18 labai skirtingų veiklų – žiemą valome ir barstome gatves, visus metus remontuojame šaligatvius ir gatves, prižiūrime lietaus nuotekų sistemas, benamius gyvūnus... Siekdami sumažinti užkrato pavojų, skirtingas veiklas vykdančius darbuotojus išskaidėme dirbti mažesnėmis grandimis, kad užsikrėtus vienam, darbus galėtų perimti kiti. Buvo įvesta vidurinės grandies vadovų rotacija darbui nuotoliniu būdu – ir noriu pasidžiaugti, kad visos atsargumo priemonės pasiteisino: nežiūrint padidintos užsikrėtimo rizikos, nė vienam bendrovės darbuotojui. nebuvo nustatytas ligos atvejis", - tęsia K. Vaicekiūtis.
 
Džiaugsmas ir nerimas
"Kas labiausiai įstrigo šiuo sudėtingu laikotarpiu? Pirmiausia, darbuotojų susitelkimas. Nebuvo bandančių slėptis už kitų nugaros. Kiekvienas kolektyvo narys jautė didžiulę atsakomybę tiek prieš kolegas, tiek prieš šeimos narius, tiek prie visuomenę, todėl ėmėsi visų įmanomų atsargumo priemonių, kad koronavirusas neplistų. Didžiuojuosi bendrovės žmonėmis, jų ryžtu ir atsidavimu. Šis susitelkimas primine 1991 m. sausio įvykius, kai kiekvienas puikiai žinojo savo veiksmų svarbą.
 
Taip pat džiaugiuosi ir tuo, kad karantino metu bendrovė iškėlė kelias labai svarbias iniciatyvas – štai nemažai daliai vilniečių dėl karantino netekus darbo ir pajamų, bendrovė pasiūlė jiems darbą ir galimybę įgyti naujas kvalifikacijas. Smagu, kad dalis šių žmonių pasiliko dirbti bendrovėje ir atšaukus karantiną.
 
Taigi, karantinas atšauktas, visi džiaugiasi ir pamiršta atsargumo priemones. Tačiau mes, ištisus tris mėnesius buvę pirmosiose kovos su užkratu linijose, turintys neįkainojamą kovos su užkratu patirtį, puikiai suprantame, kad pernelyg atsipalaiduoti negalime. Taip, Lietuvoje pirmoji banga atslūgo, tačiau PSO vertinimu, pasauliniu  mastu pandemija vis dar yra kylančioje fazėje, o šalys, kurios, regis, sėkmingai susidorojo su pirmąja banga, jau patiria atsinaujinančią bangą. Tad ir mums Lietuvoje reikia išlaikyti pasirengimą greitai reaguoti  į pandemijos atsinaujinimą. Įmonėje ir toliau periodiškai dezinfekuojami visi dažnai liečiami paviršiai: laiptų turėklai, durų rankenos, stalviršiai. Na, o visi darbuotojai, savo funkcijas galintys atlikti nuotoliniu būdu, ir toliau nuolatinės parengties režimu.
 
Jei prireiks, reaguosime nedelsdami", - įsitikinęs K. Vaicekiūtis.
 
 
Už veržlumą, pasiaukojimą, idėjas ir sprendimus, kurie pandemijos akivaizdoje, dažnai pralenkdami laiką, gelbėjo Vilnių ir išsaugojo gyvybes, K. Vaicekiūtis apdovanotas Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus ir Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Poderskio padėka.
 
Nuotrauka - AP Photo/Mindaugas Kulbis.