Atgal

Mūsų augintiniai - pirmieji gyvūnų gerovę skatinančio troleibuso keleiviai

2021 10 18

Lietuvos Respublikos Seimui priėmus Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisas, nuo 2022 m. gegužės 1 d. įsigaliojo privalomas gyvūnų augintinių – šunų, kačių ir šeškų ženklinimas mikroschemomis ir jų registravimas Gyvūnų augintinių registre.
 
Kadangi dalis vilniečių vis dar vangiai ženklina savo augintinius, spalio 18 d. į sostinės gatves išriedėjo autobusas, puoštas gyvūnų nuotraukomis ir raginimu paženklinti savo mylimus keturkojus. Artimiausiu metu po Vilnių važinėti pradės ir spalvingomis nuotraukomis apklijuotas autobusas. Tiek troleibusas, tiek autobusas kursuos iki 2022 m. birželio mėn.
 
Į gatves išriedantys troleibusas ir autobusas važinės populiausiais sostinės maršrutais (nuo Saulėtekio į stotį ir po Vilniaus centrą) bei kvies ženklinti augintinius, kad šiems, jei pasimestų, paklystų ar vagystės atveju, būtų lengviau sugrįžti namo pas tikruosius šeimininkus.
 
Šia socialine akcija siekiama atkreipti žmonių dėmesį į didžiulę ženklinimo svarbą bei paskatinti  juos paženklinti savo keturkojus mikroschemomis.
 
Garbės svečiais tapo ir vieni pirmųjų pasivėžinti gyvūnų gerovės troleibuse galimybę gavo UAB „Grinda“ administruojamų Vilniaus gyvūnų globos namų (VGGN) vadovė Agnė Žėbienė ir VGGN gyventojas Achilas.
 
„Tokios ir panašios iniaciatyvos yra itin reikšmingos, kuriant moraliai sąmoningą ir atsakingą visuomenę, gebančią pasirūpinti už save silpnesniais bei suvokiančią, kodėl tai yra svarbu“, – sako VGGN vadovė, veterinarijos gydytoja A. Žėbienė.
 
Laiko paženklinti gyvūnus liko vos daugiau nei pusmetis. Gyvūnų šeimininkai kviečiami nelaukti iki paskutinės minutės ir ženklinimu pasirūpinti jau dabar. Ženklinimo paslaugų teikėjus galima rasti svetainėje „www.pazenklinkmane.lt“.
 
Gyvūnų gerovei stiprinti skirtą socialinį projektą įgyvendina Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) drauge su Vilniaus – draugiško augintiniams miesto – savivaldybe ir viešąjį transportą sostinėje valdančia bendrove „Vilniaus viešasis transportas“.