Atgal

Gyvūnų ženklinimas: ką, kada, kokia nauda?

2022 03 17

Primename, kad Lietuvos Respublikos Seimui priėmus Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisas, nuo 2022 metų gegužės 1 d. įsigaliojo privalomas gyvūnų augintinių – šunų, kačių ir šeškų ženklinimas mikroschemomis ir jų registravimas Gyvūnų augintinių registre (GAR).
 
Įstatymu numatyta, kad iki šių metų gegužės 1 d. atvestus gyvūnus augintinius privaloma paženklinti ir užregistruoti GAR per vienerius metus – iki 2022 m. gegužės 1 d., bet ne vėliau kaip iki gyvūno perdavimo kitam savininkui ar laikytojui, o nuo įstatymo įsigaliojimo datos (2021 m. gegužės 1 d.) atvestus gyvūnus augintinius – per 4 mėnesius nuo gimimo, bet ne vėliau kaip iki gyvūno perdavimo kitam savininkui ar laikytojui. Gyvūnų augintinių veisėjai veisimui naudojamus gyvūnus augintinius privalo paženklinti ir užregistruoti GAR iki šių metų rugsėjo 1 dienos.
 
 Kodėl labai svarbu, jog augintinis būtų paženklintas ir registruotas:
 
1. Pasiklydęs augintinis, patekęs į prieglaudą ar veterinaro kabinetą, bus lengvai identifikuotas ir grąžintas savininkams. Kiekvienoje mikroschemoje yra unikalus 15 skaitmenų kodas. Kai mikroschema įterpiama gyvūnui, kodas užregistruojamas nacionalinėje duomenų bazėje kartu su  gyvūno šeimininko duomenimis: savininko vardu ir pavarde, adresu, telefono numeriu;
 
2. Pametus ar pamiršus vakcinacijos pažymėjimą, bet kurioje veterinarijos klinikoje duomenys bus patikslinti. Duomenų bazėje taip pat kaupiama informacija apie kitas gyvūnai atliktas procedūras (sterilizaciją ir kt.);
 
3. Gyvūno vagystės atveju, nuskenavus mikroschemą, bus matomas, kas yra teisėtas augintinio savininkas;
 
4. Ženklinimas ir registravimas leidžia nustatyti skriaudžiamo gyvūno šeimininko tapatybę ir jį nubausti;
 
5. Tik paženklintam gyvūnui išduodamas Europos sąjungos (ES) gyvūno augintinio pasas. Gyvūno augintinio pasas leidžia šeimininkui keliauti su augintiniu visoje Europoje tiek komerciniais, tiek nekomerciniais tikslais.
 
Jei savo augintinio dar nepaženklinote,  apsilankykite specialiai sukurtoje interneto svetainėje „Paženklink mane“, kurioje rasite arčiausiai jūsų esančius ženklinimo paslaugų teikėjus ir paslaugos kainas.