Atgal

Kaip vyksta išsiliejusių teršalų surinkimas?

2017 12 20

Išsilieję teršalai – nemalonus, tačiau kartais neišvengiamas dalykas. Į aplinką patenka iš nesandarių talpyklų išsiliejusios medžiagos, po autoįvykių išsilieję degalai ar tepalai, kiti teršalai. Tokiais atvejais Vilniaus mieste teršalų rinkti vyksta miestą prižiūrinčios bendrovės „Grinda“ specialistai, neretai jiems į pagalbą skuba ir ugniagesiai gelbėtojai. Išsiliejusius teršalus stengiamasi surinkti kuo greičiau, kad jie nepadarytų žalos nei gyventojams, nei jų turtui, nei gamtai.
 
Gruodžio 19 dieną Vilniaus vakariniame aplinkkelyje eismo įvykio metu iš krovininio automobilio išsiliejo apie 500 l dyzelinio kuro. Didžioji dalis naftos produktų buvo surinkta iš karto, tačiau dalis per paviršinių nuotekų surinkimo tinklus pateko į aplinką. Siekiant sustabdyti teršalų judėjimą link Neries, buvo pastatyti naftos teršalus sulaikantys ir absorbuojantys plūdurai-bonai.
 
Sustabdžius teršalų judėjimą, prasidėjo jų surinkimas. „Išsiliejusių naftos produktų surinkimui naudojamos kelios priemonės,“ - pasakoja UAB „Grinda“ Gamybos tarnybos vadovas Dalius Kuliešius. – „Kai tai įmanoma, specialistai teršalus surenka specialiais siurbliais, tačiau šiuo atveju juos panaudoti nebuvo galimybės, todėl naftos produktai buvo semiami ir pilami į konteinerius, o teršalų likučiai renkami specialiomis absorbuojančiomis servetėlėmis“. Taršos likvidavime dalyvavo ne tik 7 Vilniaus miestą prižiūrinčios bendrovės „Grinda“ specialistai, bet ir 13 Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 3-iosos komandos ugniagesių. Surinktas beveik 250 l  dyzelinio kuro ir vandens mišinys išvežtas utilizavimui.
 
Kaip teigia bendrovės „Grinda“ Ekologinės priežiūros laboratorijos vedėja Sigita Švedienė, per metus laboratorijoje atliekama daugiau nei 1000 paviršinių nuotekų mėginių tyrimų. Mėginiai atkeliauja ne tik iš tokių įvykių, bet ir yra renkami kiekvieną dieną visame mieste. Bendrovės specialistai stebi, ar neatsirado plika akimi ne visada pastebimų taršos židinių. Vėliau Vilniaus regiono aplinkosaugos departamento specialistai nustatinėja žalos aplinkai mastą.