Atgal

Pradedamas T. Narbuto–Saltoniškių g. paviršinių nuotekų tinklų rekonstrukcijos projektas

2018 05 21

Bendrovės „Grinda“ ir „Sweco Lietuva" pasirašė sutartį dėl T. Narbuto–Saltoniškių gatvių paviršinių nuotekų kolektoriaus rekonstravimo, valymo įrenginių ir monitoringo sistemos įrengimo techninio darbo projekto parengimo. 
 
T. Narbuto–Saltoniškių gatvių lietaus nuotekynės rekonstrukcija yra regioninės svarbos projekto „Paviršinių nuotekų sistemų tvarkymas Vilniaus mieste“, finansuojamo ES sanglaudos fondų, Vilniaus miesto savivaldybės ir bendrovės „Grinda“ lėšomis, dalis. Jo įgyvendinimą administruoja LR aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA).
 
„Dėl aktyvios urbanizacijos sostinėje išaugus kietųjų dangų plotui, išsiplėtus naujiems mikrorajonams, išdygus naujiems pastatams ir prekybos centrams, senųjų, prieš pusšimtį metų suprojektuotų ir pastatytų kolektorių pralaidumo jau nebepakako, todėl liūčių metu ši gatvės dalis būdavo užliejama. Įgyvendinus rekonstrukcijos projektą, patvinimo rizika sumažės,“ – teigia UAB „Grinda“ vadovas Kęstutis Vaicekiūtis.

Projekto įgyvendinimo metu numatoma padidinti kolektorių pralaidumą: bus parengtas naujų paviršinių nuotekų tinklų statybos bei esamų tinklų rekonstrukcijos projektas, taip pat suprojektuotas taršos monitoringo mazgas.
Tai yra pirmasis Lietuvoje municipalinis projektas, rengiamas taikant skaitmeninės statybos (BIM  - Building Information Modelling) metodologiją. Skaitmeninės statybos priemonės padeda išvengti klaidų tiek projektavimo, tiek statybos metu, o tai leidžia sutrumpinti didelių projektų įgyvendinimo terminus ir taupyti išteklius. Be to, vykdomo projekto įgyvendinimo simuliacija leidžia įvertinti ne tik galutinę statinio būseną, bet ir jo įgyvendinimo technologines ir organizacines galimybes.

„Sweco“ – viena didžiausių inžinerinių konsultacijų ir projektavimo įmonių Europoje, turinti milžinišką patirtį vandentvarkos, aplinkosaugos, urbanistikos, pramonės, energetikos, pastatų ir infrastruktūros srityse. „Šis projektas išsiskiria tuo, kad jis vykdomas tankiai urbanizuotoje vietoje, jo projektavimui bus naudojamos skaitmeninės trimatės aplinkos modeliavimo priemonės. Būdami „Sweco“ grupės dalimi, turime išskirtinę galimybę panaudoti tarptautiniuose projektuose sukauptą integruotojo BIM patirtį, o klientams pasiūlyti produktyviausius sprendimus,“ – teigia UAB „Sweco Lietuva“ viceprezidentas Egidijus Kunevičius.

Pagal pasirašytą sutartį, „Sweco Lietuva“ teiks T. Narbuto–Saltoniškių gatvių paviršinių nuotekų kolektoriaus rekonstravimo, valymo įrenginių ir monitoringo sistemos įrengimo techninio darbo projekto trimatėje aplinkoje parengimo, statybą leidžiančio dokumento gavimo ir projekto vykdymo priežiūros paslaugas. Numatyta projektavimo darbų trukmė – 7 mėn. Parengus techninį darbo projektą, dar šiais metais bus paskelbtas rangos darbų viešasis pirkimas.
 
Apie UAB „Grinda“
Prieš 85 metus įkurta bendrovė „Grinda“ Vilniaus mieste remontuoja ir valo gatvių dangas, prižiūri lietaus nuotekų tinklus, šalina avarines situacijas ir teikia specializuotas sanitarines paslaugas, rūpinasi paplūdimiais ir beglobiais gyvūnais. Visos UAB „Grinda“ akcijos priklauso Vilniaus miesto savivaldybei. Įmonėje dirba beveik 500 žmonių, ji patenka į daugiausia mokesčių sumokančių Lietuvos įmonių sąrašą. Įmonės apyvarta 2017 m. siekė daugiau kaip 19 mln. eurų. 
 
Apie „Sweco“
„Sweco“ planuoja ir projektuoja ateities miestus ir jų bendruomenes. Šios veiklos rezultatas – tvarūs pastatai, efektyvi infrastruktūra, saugi energetika, švarus oras ir tyras vanduo. Drauge su 14 500 darbuotojų Europoje savo klientams siūlo vertingą patirtį bet kuriame projekte. „Sweco“ vykdo projektus 70-yje valstybių visame pasaulyje. „Sweco“ yra Europoje pirmaujanti architektūros, aplinkosaugos ir inžinerijos konsultacijų kompanija, kurios metinė apyvarta siekia 1,8 mlrd. eurų. Kompanija yra NASDAQ OMX Stockholm AB vertybinių popierių biržos narė.