Atgal

„Grinda“ įspėja: bet ko į kanalizaciją nemeskite

2020 12 23

Prieššventiniu laikotarpiu į Vilniaus „Grindą“ dėl užsikimšusios kanalizacijos kreipiasi daugybė sostinės gyventojų. Specialistai aiškina, kad avarinių situacijų būtų galima lengvai išvengti, jei tik žmonės laikytųsi dviejų paprastų taisyklių: prevenciškai valytų vamzdžius ir šiukšles mestų į konteinerį, o ne į klozetą.
 
UAB „Grinda“ darbų vadovas Artūras Mozūra pastebi, kad kasmet, likus vos keletui dienų iki didžiųjų žiemos švenčių, besikreipiančiųjų dėl užsikimšusios kanalizacijos skaičius padvigubėja. Dažniausia to priežastis – neatsakingas požiūris į atliekas.
 
„Jei per Kūčias stalai ir kuklesni, per Kalėdas jie lūžta nuo įvairiausių skanėstų. Žmonės daug laiko praleidžia virtuvėje, ruošdami patiekalus šventėms, ir tai, žinoma, nėra nieko blogo. Problema ta, kad ir augalinės, ir gyvulinės kilmės maisto atliekos yra netinkamai tvarkomos. Pavyzdžiui, kai kurie žmonės nusprendžia į tualetą nuleisti visą trilitrinį stiklainį sugedusių agurkų, didelį puodą prarūgusios mišrainės ar keletą litrų aliejaus iš skrudintuvės. Vėliau stebisi, kodėl užsikimšo kanalizacija“, – pasakoja A. Mozūra.
 
Norint apsisaugoti nuo kanalizacijos avarijų, primena A. Mozūra, pakanka paprastų, daugeliui  žinomų, tačiau dažnai pamirštamų priemonių. Prisiminkime:
  • Nuotekų sistemos apsaugai reikėtų naudoti specialius sietelius.  Skirtingi sieteliai gali būti naudojami ne tik virtuvės kriauklėje, bet ir pritaikomi vonios kambaryje, pavyzdžiui, duše ar vonioje. Sieteliai puikiai sulaiko smulkias buitines atliekas (arbatžoles, bulvių lupenas, muilo gabalėlius ir t.t.), kurių vieta –  šiukšlių kibire.
  • Niekada nepilkite aliejaus į kanalizaciją. Riebalai lengvai prilimpa prie vamzdžių sienelių, sukietėja ir užkemša kanalizaciją. Sukietėjusių riebalų sankaupų šalinimas yra sudėtingas ir brangiai kainuojantis procesas.
  • Vyrauja nuomonė, kad kavos tirščiai veikia kaip švelnus abrazyvas, padedantis pašalinti kamščius vamzdynuose. Deja, ne. Kavos tirščius geriau išmeskite į buitinių atliekų konteinerį arba panaudokite kompostui.
Vis dėlto ilgametės patirties turintys specialistai pabrėžia, kad jei per šventes nenorite sukti galvos dėl kanalizacijos, ja reikėtų pasirūpinti prevenciškai.
 
„Geriausiai veikianti priemonė – periodinis vamzdžių išvalymas. Jūsų teisė pasirinkti, kokiu būdu tai darysite: mechaniniu, cheminiu, terminiu, bet svarbu žinoti, kad prevencija yra gerokai pigesnis, mažiau laiko ir nervų reikalaujantis procesas. Šiuo metu parduotuvėse yra gausu įvairių vamzdyno valymui skirtų priemonių. Belieka tik įsigyti ir vadovautis instrukcijomis ant pakuotės. Jei naudojate cheminę priemonę, nepamirškite jos nuplauti dieliu kiekiu vandens“, – sako A. Mozūra.
 
„Grindos“ specialistas pabrėžia, kad šiuo sudėtingu karantino laikotarpiu kiekvienas privalome elgtis itin atsakingai – ne tik saugoti savo turtą, bet ir sveikatą darbuotojų, atvykstančių dėl avarinės situacijos.
 
„Niekada nežinome, kaip atsakingai elgsis žmogus, kurio bute įvyko kanalizacijos avarija, todėl visada prašome iš anksto informuoti, jei namuose, į kuriuos vykstame dirbti, gyvena koronaviruso infekcija sergantis ar saviizoliacijoje esantis asmuo. Tuomet galime adekvačiai įvertinti padidintą riziką ir tinkamai pasiruošti, t. y. apsivilkti specialų kombinezoną, apsimauti pirštines, užsidėti respiratorių, apsauginius akinius. Kol kiti švenčia, mes dirbame, todėl labai norėtųsi, kad ižmonės elgtųsi atsakingai ir pateiktų tikrą informaciją apie kitiems galimai keliamą pavojų“, – sako A. Mozūra.