Atgal

Skaitmeninės technologijos „Grindai“ padeda ir kasdieniuose, ir strateginiuose darbuose

2018 04 27

Vilniaus miesto savivaldybės įmonė „Grinda“ per pastaruosius kelerius metus žengė privataus verslo patikrintais keliais ir į savo darbų sistemą įdiegė pažangias technologijas. Įvesta degalų apskaitos sistema sumažino degalų sąnaudas, įrengta saulės jėgainė dengia dalį gamybos energijos sąnaudų, o įdiegta skaitmeninė užduočių valdymo sistema „Tasker“ padeda gerinti vilniečiams teikiamų paslaugų kokybę.
 
„Grinda“ – pirmoji Vilniaus miesto savivaldybės kontroliuojama įmonė, pradėjusi diegti skaitmenines technologijas tiek kasdienių užduočių, tiek sudėtingų techninių projektų valdymui. Tai padeda greičiau, efektyviau realizuoti mums iškeltus uždavinius ir gerinti vilniečių bei sostinės svečių gerbūvį bet kuriuo paros“ – teigia įmonės vadovas Kęstutis Vaicekiūtis.
 
,,Tasker“ – efektyvi pagalba vilniečiams
 
Bendrovė „Grinda“ vykdo 18 skirtingų veiklų, kurios suskirstytos į 7 sritis: avarinių situacijų likvidavimą, beglobių gyvūnų kontrolę, miesto ir gatvių tvarkymą, paplūdimių, pastatų ir paviršinių nuotekų priežiūrą. Paprastai tariant – įmonė yra sostinės ūkvedys, atliekantis visuomenei dažnai nematomus, tačiau itin reikalingus darbus, užtikrinančius miesto gerbūvį: nuo suoliukų gamybos ir montavimo iki gatvių asfaltavimo, nuo lūžusio vėliavos stiebo remonto iki ekologinių nelaimių likvidavimo. „Kasdien vien tik apie avarines situacijas Vilniuje gauname vidutiniškai 50 pranešimų, tačiau būna parų, kai jų sulaukiama dešimteriopai daugiau. Tokiose situacijose svarbi kiekviena minutė, kad būtų panaikintas pavojus žmonių sveikatai ar net gyvybei, užkirstas kelias didesnei nelaimei. Taigi efektyvi komunikacija tarp padalinių ir informacijos pasiekiamumas realiu laiku yra milžiniška pagalba darbuotojams“, - pasakoja K. Vaicekiūtis.
Įmonėje 2017 m. įdiegus elektroninę užduočių valdymo sistemą „Tasker“, buvo supaprastintas priimtos informacijos perdavimas visoms darbų atlikimą užtikrinančioms grandims, o tai leido greitai, objektyviai gauti informaciją bet kurioje vietoje, kokybiškai ir operatyviai likviduoti avarijas bei atlikti kitus darbus, gauti vertinimą iš užsakovo. Ši skaitmeninė užduočių valdymo sistema įmonei leidžia analizuoti įvykdytų užduočių informaciją: 
  • Įvykdytų užduočių skaičių per ataskaitinius laikotarpius;
  • Įvykdytų užduočių skaičių pagal darbuotojus;
  • Ivykdytų užduočių skaičių pagal klientus ir objektus
  • Įvykdytų už vidutinius vidutinius įvykdymo laikus;
  • Įvykių istoriją kiekvienam klientui ir objektui.
 Vadovaujantis šia informacija UAB ,,Grinda“ lengviau priimti darbų ir personalo organizavimo sprendimus.
 
Kitas žingsnis – trimačiai paviršinių nuotekų tinklų žemėlapiai
 
Užduočių valdymo sistema – tik viena iš bendrovės diegiamų skaitmeninių technologijų. UAB „Grinda“ jau pradėjo Vilniaus paviršinių nuotekų tinklų inventorizavimą ir duomenų skaitmenizavimą, kuris leis sukurti tikslius trimačius komunikacijų žemėlapius ir bus itin naudingas NT vystytojams, statybų bendrovėms, darbų rangovams. „Šiuo metu bendrovė įgyvendina Europos regioninės svarbos projektą „Paviršinių nuotekų sistemų tvarkymas Vilniaus mieste", kurio tikslas – sumažinti užtvindymo paviršinėmis nuotekomis riziką ir neigiamą poveikį aplinkai bei ekonomikai sostinėje“, - pastebi K. Vaicekiūtis.
 
Projektas finansuojamas Europos Sąjungos Sanglaudos fondo, Vilniaus miesto savivaldybės bei pačios bendrovės lėšomis. Viena didžiausių ir svarbiausių projekto veiklų – Geležinio Vilko lietaus nuotekynės kolektoriaus rekonstrukcija su kaupyklų-valyklų ir taršos monitoringo mazgų įrengimu. Rekonstravus šiuos mazgus, paviršinės nuotekos iš didžiulio Ukmergės-Geležinio Vilko g. baseino atnaujintais kolektoriais bus atvedamos iki kaupyklų, tinkamai išvalomos ir išleidžiamos į Nerį. Įgyvendinus šį projektą, tiesioginę jo naudą pajus daugiau nei 150 tūkst. Šeškinės, Fabijoniškių, Justiniškių, Pašilaičių mikrorajonų gyventojų, o sumažinus Žalgirio ir Geležinio Vilko gatvių užtvindymo rizikas – ir viso miesto gyventojai, įmonės bei įstaigos. „Šios projekto dalies projektavimui planuojame naudoti skaitmeninės statybos standartus. Esame pirmoji Lietuvoje savivaldybės įmonė, kuri imasi tokio didžiulio projekto, taikydama skaitmeninės statybos priemones“, - pabrėžė K. Vaicekiūtis.
 
Vilniaus miesto savivaldybės įmonė „Grinda“ yra skaitmeninės statybos rezultato vartotoja, kuri, iki smulkmenų žinodama kiekvieno statinio detales, gali tinkamai prižiūrėti statinius, o atsitikus nelaimei – greitai suteikti pagalbą ir sumažinti avarijos padarinius.