Atgal

Trijų kryžių paminklas vėl atgims balta spalva

2018 05 28

Ant Trijų kryžių kalno esantis įspūdingo dydžio iš toli matomas paminklas netrukus vėl taps baltas. 12 metrų aukščio tautinės tapatybės ir pasipriešinimo okupacijai simboliu laikomas monumentas bus perdažytas.
 
„Prisiliesti prie istorinio paminklo atnaujinimo išties didelė garbė ir atsakomybė. Neslėpsime, darbų pradžia jaudina, nes atnaujinsime tokį visai Lietuvai svarbų monumentą“, - teigia darbus vykdančios bendrovės „Grinda“ vadovas Kęstutis Vaicekiūtis.
 
Trijų kryžių kalno puošmenos paviršius, veikiamas laiko, saulės, vėjo bei besikeičiančių metų laikų buvo sutrūkinėjęs ir apipleišėjęs. Kai bus pastatyti 12 metrų aukščio pastoliai, pirmiausia bus pašalintas viršutinis pasenęs dažų sluoksnis, vėliau paminklo paviršius bus dengiamas išlyginamuoju remontiniu mišiniu ir 2 kartus nudažytas. „Jeigu oras bus palankus, vieno iš sostinės simbolių atnaujinimo darbus planuojama užbaigti iki artėjančios Lietuvos šimtmečio Dainų šventės. Šiuos darbus atliks apie 10 įmonės darbuotojų“, - teigia K. Vaicekiūtis.  Darbų vertė – beveik 17 tūkst. eurų.
 
Paskutinį kartą Trijų kryžių paminklas buvo atnaujintas prieš beveik 5 metus. Prieš kelerius metus buvo sutvarkytos ir prieigos prie paminklo – atnaujinti laiptai, sutvarkyti pėsčiųjų takai ir privažiavimai.
 
Trijų kryžių paminklas pagal lietuvių architekto ir skulptoriaus Antano Vivulskio projektą pastatytas 1916 metais, sovietmečiu nugriautas, o 1989 m. atstatytas. Paminklą sudaro trys balti sujungti gelžbetoniniai kryžiai.
 
Istorija pasakoja, kad ant Trijų Kryžių kalno kankinių mirtimi mirė septyni pranciškonai vienuoliai, kuriuos pagonys, didžiajam kunigaikščiui Algirdui nesant, pririšo prie kryžių ir nuo šio kalno numetė į upę. Kankinių atminimui buvo pastatyti trys kryžiai, tada kalnas ir gavo Trijų Kryžių vardą. Visgi kai kurie istorikai teigia, kad šie kryžiai, kitų miestų pavyzdžiu, pastatyti Magdeburgo teisių suteikimo Vilniui proga.