Atgal

Vilniaus savivaldybės įmonė „Grinda“ padvigubino pelną, išmokės pusę milijono eurų dividendų

2018 06 07

Prieš trejus metus savivaldybei iš esmės pakeitus įmonės valdymo modelį, bendrovė „Grinda“ toliau dirba itin efektyviai – pernai bendrovės pajamos išaugo beveik 3 mln. eurų ir viršijo 19 mln. eurų, grynasis pelnas padvigubėjo ir pasiekė 1,487 mln. eurų (2016 m. – 0,76 mln. eurų). Bendrovės EBITDA marža (pelnas prieš mokesčius, palūkanų mokėjimą, nusidėvėjimą ir amortizaciją) taip pat išaugo dvigubai ir siekia 15,8 proc.
 
Dalis bendrovės uždirbto pelno dividendų pavidalu grįš į Vilniaus miesto savivaldybės biudžetą ir bus panaudota tolesniam vilniečių gyvenamosios aplinkos kokybės gerinimui – gatvių, šaligatvių, viešųjų erdvių tvarkymui. Dividendus „Grinda“ mokėjo ir praėjusiais metais – tuomet į savivaldybės biudžetą sumokėta 330 tūkst. eurų. Šiemet dividendams numatyta 536 tūkst. eurų.
 
„Džiaugiuosi, kad prieš dvejus metus pakeitusi vadovybę „Grinda“ dirba pelningai, o senosios nomenklatūrinės tradicijos, ilgus metus viešėjusios šioje savivaldybės įmonėje, buvo panaikintos. 2017-ieji metai Vilniui buvo paslaugų plėtros ir kainų mažėjimo metai: rekordiniai kiekiai naujos gatvių dangos, nauji takai. „Grinda“ uždirbo pelno, ir džiugu, kad miestas jį panaudos naujų darželių statybai, mokyklų renovacijai, viešųjų erdvių tvarkymui“, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.
 
Vykdydama Vilniaus miesto savivaldybės strateginį planą, 2017 m. bendrovė ženkliai padidino darbų apimtis: gatvių tiesimo ir remonto darbų atliko 2,5 karto daugiau nei 2016 m., efektyviai šalino avarinių situacijų padarinius ir teikė specializuotas sanitarines paslaugas, rūpinosi sostinės paplūdimiais ir beglobiais gyvūnais, pradėjo įgyvendinti regioninės svarbos projektą – tvarkys paviršinių nuotekų sistemą Vilniaus mieste. 2017 m. bendrovė anksčiau laiko grąžino mokestinę paskolą Valstybinei mokesčių inspekcijai ir šiuo metu neturi ilgalaikių mokestinių įsiskolinimų valstybei. Pernai „Grinda“ 37 proc. sumažino gatvių remonto paslaugų kainas, dėl to miestas sutaupė beveik 1,2 mln. eurų. Tačiau net ir dirbdama su mažesniais įkainiais įmonė sugebėjo pasiekti didesnį pelną.
 
„Įmonė planuoja dalį pelno skirti investicijoms į ilgalaikį turtą. Dar šiemet planuojama įsigyti specializuotos gatvių valymo, paviršinių nuotekų diagnostikos ir remonto įrangos, sunkvežimių, kurie žiemą bus naudojami gatvių priežiūrai, vasarą – gatvių remonto darbams,“ – teigia Vilniaus savivaldybės UAB „Grinda“ vadovas K. Vaicekiūtis.
 
Pernai „Grinda“ Vilniuje išasfaltavo 308 tūkst. kv. m dangų, įrengė ir suremontavo apie 66 tūkst. kv. m šaligatvių. 2017 m. „Grinda“ pradėjo vykdyti regioninės svarbos projektą „Paviršinių nuotekų sistemų tvarkymas Vilniaus mieste“ (projektas finansuojamas ES Sanglaudos fondo, Vilniaus miesto savivaldybės ir pačios bendrovės lėšomis).
 
Patvirtintą audituotą 2017 m. finansinių ataskaitų rinkinį rasite ČIA.
 
Apie UAB „Grinda“
Prieš 85 metus įkurta bendrovė „Grinda“ Vilniaus mieste remontuoja ir valo gatvių dangas, prižiūri lietaus nuotekų tinklus, šalina avarines situacijas ir teikia specializuotas sanitarines paslaugas, rūpinasi paplūdimiais ir beglobiais gyvūnais. Visos UAB „Grinda“ akcijos priklauso Vilniaus miesto savivaldybei. Įmonėje dirba beveik 500 žmonių, ji patenka į daugiausia mokesčių sumokančių Lietuvos įmonių sąrašą. Įmonės apyvarta 2017 m. siekė daugiau kaip 19 mln. eurų.