Atgal

Beglobiams gyvūnams – specialistų profesinės žinios ir meilė

2018 10 04

Spalio 4-ąją UAB „Grinda“ Vilniaus gyvūnų globos namų augintiniai sulaukė svečių. Pasaulinę gyvūnų globos dieną čia lankėsi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai ir Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto Veterinarijos studijų programos studentai. Trys iš keturių įmonėje dirbančių gyvūnų prižiūrėtojų yra šios aukštosios mokyklos absolventai – veterinarijos felčeriai.
 
Nuolat edukacinius renginius rengianti įmonė šį kartą orientavosi į būsimuosius profesionalus – veterinarijos studijų programos studentus. Jie susipažino su Vilniaus gyvūnų globos namų veikla, vykdomomis gyvūnų populiacijos kontrolės programomis, perimta geriausia užsienio šalių praktika, laikinos gyvūnų globos aktualijomis.
 
„Džiaugiamės, kad pastaruoju metu labai pasikeitė visuomenės požiūris į beglobius gyvūnus. Į Vilniaus gyvūnų globos namus vis dar patenka daug pasiklydusių ar į gatvę išmestų gyvūnų, tačiau mūsų darbuotojų, gyvūnų globėjų ir visuomeninių organizacijų aktyvi švietėjiška veikla padeda čia patekusiems beglobiams vis greičiau rasti naujus šeimininkus,“ – sako „Grindos“ direktorius Kęstutis Vaicekiūtis.
 
Vilniaus gyvūnų globos namų darbuotojai pastebi, kad kiekvienais metais jaučiamas vis glaudesnis  bendradarbiavimas su miesto gyventojais: įmonės vykdoma programa „Pagauk-Sterilizuok-Paleisk“ tampa vis labiau suprantama visuomenei, bendrovė taip pat prisideda prie organizacijos „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ socialinio projekto įgyvendinimo – su visuomene ir Vilniaus miesto savivaldybe suderintose vietose daugiabučių namų kiemuose stato kačių šėrimo namelius.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas – valstybinis veterinarijos inspektorius Skirmantas Miškinis džiaugėsi Vilniaus gyvūnų globos namų pokyčiais ir bendradarbiavimu: „Pastaruoju metu „Grinda“ dirba taikydama humaniškus gyvūnų kontrolės metodus, užtikrina tinkamą augintinių priežiūrą, jų registravimą, pagal mokslo pažangos principus kontroliuoja šunų ir kačių populiaciją. Tai yra sektinas pavyzdys kitoms panašia veikla užsiimančioms organizacijoms.“
 
S. Miškinis pabrėžia, kad Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybą ir Vilniaus gyvūnų globos namus vienija bendras požiūris – kad beglobių gyvūnų mažėtų, kad kuo daugiau jų rastų naujus namus, kad žmonės, globojantys gyvūnus, laikytųsi teisės aktų reikalavimų.
 
„Džiugina iš Europos ir JAV atėjusi ir pas mus sparčiai įsigalinti tendencija ne pirkti veislinį gyvūną, o auginti gyvūną iš globos namų. Pastebėta, kad negandas patyrę gyvūnai yra labiau  prieraišūs ir atsidavę, todėl tokių gyvūnų ryšys su naujaisiais šeimininkais yra itin stiprus,“ – pažymi S. Miškinis. 
 
Rūta Karalienė, Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto Veterinarinės medicinos katedros dėstytoja ir šios kolegijos Veterinarijos klinikos vadovė, jau eilę metų besitęsiantį abipusį bendradarbiavimą su UAB „Grinda“ vadino labai sėkmingu. „Kartu vykdome edukacines programas šviesdami visuomenę bei Vilniaus kolegijos studentus gyvūnų gerovės ir sveikatingumo temomis, organizuojame mokomąsias paskaitas, seminarus ir praktinius užsiėmimus. Mes didžiuojamės, kad mūsų  kolegijos Veterinarinės medicinos katedros absolventė Vaida Žirnienė atrado savo pašaukimą  Vilniaus gyvūnų globos namuose, kur nuosekliai siekiama gerinti gyvūnų gerovę Lietuvoje,“ – pastebi R. Karalienė.  
 
Daugelis studentų šiuose gyvūnų globos namuose lankėsi pirmą kartą. Labiausiai juos domino darbuotojų patirtis – tai, ko nėra vadovėliuose. „Labai įdomu, dar niekada nebuvau tokioje vietoje, sužinojau daug naujų dalykų. Įdomu buvo išgirsti apie programą „Pagauk-Sterilizuok-Paleisk“ – pamačiau, kad labai didelė iniciatyva rodoma šiam reikalui ir labai džiugu, kad tai vyksta“, – sakė trečiojo kurso studentas Robertas.
 
Taip pat pirmą kartą čia apsilankiusiai Jurgitai buvo įdomu pamatyti kaip laikomi gyvūnai: „Esu buvusi ir kitose prieglaudose, domėjausi jomis, tai iš esmės viskas panašu. Aš įsivaizdavau, kad prasčiau bus laikomi gyvūnai, bet pamačiau, kad viskas čia normaliai, gyvūnai prižiūrėti, gražiai laikomi“, –  dalijosi įspūdžiais Jurgita.
 
Apie UAB „Grinda“
Prieš 85 metus įkurta bendrovė „Grinda“ Vilniaus mieste remontuoja ir valo gatvių dangas, prižiūri lietaus nuotekų tinklus, šalina avarines situacijas ir teikia specializuotas sanitarines paslaugas, rūpinasi paplūdimiais ir beglobiais gyvūnais. Visos UAB „Grinda“ akcijos priklauso Vilniaus miesto savivaldybei. Įmonėje dirba beveik 500 žmonių, ji patenka į daugiausia mokesčių sumokančių Lietuvos įmonių sąrašą. Įmonės apyvarta 2017 m. siekė daugiau kaip 19 mln. eurų.
 
Nuotraukos Sauliaus Žiūros.