Atgal

Prieš metus UAB „Grinda“ įrengta saulės jėgainė leido sutaupyti 9 tūkst. eurų

2018 10 26

Pernai rudenį UAB „Grinda“ viena pirmųjų Lietuvoje savo lėšomis įsirengė 97,5 kW galingumo saulės jėgainę. Šis sprendimas visiškai pateisino bendrovės lūkesčius.

Per metus bendrovės saulės elektrinė pagamino 91 tūkst. kWh energijos – tiek Lietuvoje per metus sunaudoja 50 šeimų. Bendrovės specialistų skaičiavimu, saulės jėgainė pagamino apie 35 proc. visos įmonei reikalingos elektros energijos. Savaitgaliais, esant pikinei elektros energijos gamybai ir nedideliam momentiniam poreikiui, pagaminta elektros energija buvo apskaitoma ir teikiama „pasaugojimui“ į skirstomuosius tinklus. Vėliau, esant didesniam energijos poreikiui, šis perviršis bus susigrąžintas iš skirstomųjų elektros tinklų. Bendrovei tai padėjo sutaupyti beveik 9 tūkst. Eur energijos kaštų.

Šiais saulėtais metais elektrinės skaitiklis pradėjo intensyviai suktis jau kovo mėn., o didžiausias apsukas pasiekė balandžio-rugsėjo mėnesiais. Šiuo laikotarpiu sugeneruota net 76 proc. per metus pagaminto elektros energijos kiekio. Energijos generavimo pikas buvo pasiektas gegužės mėnesį, kai bendrovės jėgainė sugeneravo 17,3 tūkst. kWh, o idealiomis sąlygomis, birželio 1 d. nuo 5 val. iki 21 val. buvo sugeneruota 680 kWh.

„Mes esame inžinerinė įmonė ir pasikliaujame racionaliais ir pragmatiškais sprendimais. Jau dabar matome, kad sprendimas dėl saulės elektrinės labai pasiteisina, juo labiau kad kitais metais prognozuojamas maždaug 20 proc. elektros kainų šuolis. Bendrovės saulės jėgainė leis mums sušvelninti elektros kainų kilimą,“ – sako Kęstutis Vaicekiūtis, UAB „Grinda“ direktorius.

Saulės jėgainė yra tik vienas iš kelių pastaraisiais metais bendrovės įgyvendintų inovatyvių sprendimų, turinčių sinerginį efektą. Per pastaruosius dvejus metus bendrovėje buvo įdiegta automatizuota degalų kontrolė, taip pat elektroninė užsakymų valdymo programa „Tasker“, leidžianti pateikti užduočių informaciją mieste dirbantiems ekipažams. Miesto tvarkymo priežiūrai bendrovė naudoja elektromobilį, kuris taip pat įkraunamas saulės energija. Visos šios priemonės leidžia efektyviau valdyti įmonės išteklius, sumažinti sunaudojamų degalų kiekį, ir prisideda prie oro taršos mažinimo.

Per metus bendrovės saulės elektrinės sukurta energija sumažino į atmosferą išmetamo anglies dioksido kiekį 307 t, azoto oksidų kiekį beveik 332 kg, sieros dioksido – apie 31 kg.

Apie UAB „Grinda“
Prieš 85 metus įkurta bendrovė „Grinda“ Vilniaus mieste remontuoja ir valo gatvių dangas, prižiūri lietaus nuotekų tinklus, šalina avarines situacijas ir teikia specializuotas sanitarines paslaugas, rūpinasi paplūdimiais ir beglobiais gyvūnais. Visos UAB „Grinda“ akcijos priklauso Vilniaus miesto savivaldybei. Įmonėje dirba beveik 500 žmonių, ji patenka į daugiausia mokesčių sumokančių Lietuvos įmonių sąrašą. Įmonės apyvarta 2017 m. siekė daugiau kaip 19 mln. eurų.