Atgal

Vilniuje jau barstomi tiltai ir viadukai

2018 10 29

Šiąnakt Vilnius sulaukė šlapdribos. Siekdama užtikrinti saugias eismo sąlygas, sostinės gatves prižiūrinti įmonė „Grinda“ paryčiais barstė tiltus, viadukus, estakadas.
 
Įšilusi žemė vis dar ištirpdo pirmąsias snaiges, tačiau dėl intensyvesnės oro cirkuliacijos tiltų ir viadukų paviršių temperatūra jau gerokai žemesnė. Būtent ant tiltų ir viadukų susidaro iš pirmo žvilgsnio nepastebimas plonytis ledo sluoksnis, kuris vairuotojams tampa pirmuoju artėjančios žiemos krikštu.
 
Vilniuje šiąnakt buvo barstomi Valakampių, Šilo, Karaliaus Mindaugo, Žaliasis, Geležinio Vilko, Žvėryno, Liubarto, Lazdynų ir Gariūnų tiltai, taip pat A. Goštauto, Ukmergės. Tūkstantmečio. Antakalnio gatvių ir Laisvės prospekto ir Vakarinio aplinkkelio estakados bei viadukų užvažiavimai ir nuvažiavimai.
Šiąnakt druskų barstytuvų maršrutai apėmė Ukmergės, Geležinio Vilko, Žemaitės, V. Kudirkos, J. Basanavičiaus, S. Batoro, Drujos, Dunojaus, Olandų, Liepkalnio, Popieriaus gatvių, taip pat Juodojo kelio ir Savanorių prospekto įkalnes ir nuokalnes. Prevenciškai taip pat barstytos bazalto trinkelėmis klotos dangos Gedimino prospekte,  Katedros aikštės ir stoties prieigose.
Gatvių priežiūros darbus įmonė planuoja taip, kad jau apie 7 val., kai prasideda rytiniai transporto srautai, vilniečiams kiltų kuo mažiau nepatogumų. Šiąnakt pirmieji druskų barstytuvai į sostinės gatves išriedėjo apie 4 val., vėliau barstymo darbai persikels į mažesnio eismo intensyvumo gatves.
 
„Netikėtumų nebūna – žiema ateina kiekvienais metais, todėl žinome, ko laukti, iš anksto tam ruošiamės. Jau kelias savaites atidžiai stebime sinoptikų prognozes, analizuojame eismo sąlygas gatvėse, ruošiame techniką, druskos ir smėlio barstymo įrangą, sudarytas darbuotojų budėjimo grafikas,“ – sako UAB „Grinda“ vadovas Kęstutis Vaicekiūtis.
 
Šiuo metu „Grinda“ turi sukaupusi daugiau kaip 7 tūkst. tonų druskos ir apie 12 tūkst. kub. m smėlio ir druskos mišinių, šios atsargos nuolat papildomos. 
 
Šiemet bendrovė daug dėmesio skiria transporto parko atnaujinimui – 2 nauji didieji trijų ašių sunkvežimiai bus naudojami aplinkkelių ir greitojo eismo gatvių priežiūrai, 10 vidutinių sunkvežimių – sniego valymui ir „šlapių druskų“ barstymui kitose miesto gatvėse. Viso Vilniaus mieste dirbs apie 50 specialiųjų transporto priemonių, ant kurių pagal poreikį gali būti montuojama skirtinga sniego valymo įranga.
 
„Vis dėlto toli gražu ne viskas priklauso nuo mūsų, kelininkų: svarbu, kad ir patys vairuotojai jau dabar  persiorientuotų į žiemos sezoną: tinkamai parengtų automobilį, išmoktų kelionės laiką planuoti su atsarga, atidžiai vertinti realias eismo sąlygas ir rinktis saugų greitį,“ – teigia K. Vaicekiūtis.
 
Apie 6 val. pagrindinės Vilniaus gatvės buvo pabarstytos, gatvių dangos šlapios.
 
Apie UAB „Grinda“
Prieš 85 metus įkurta bendrovė „Grinda“ Vilniaus mieste remontuoja ir valo gatvių dangas, prižiūri lietaus nuotekų tinklus, šalina avarines situacijas ir teikia specializuotas sanitarines paslaugas, rūpinasi paplūdimiais ir beglobiais gyvūnais. Visos UAB „Grinda“ akcijos priklauso Vilniaus miesto savivaldybei. Įmonėje dirba beveik 500 žmonių, ji patenka į daugiausia mokesčių sumokančių Lietuvos įmonių sąrašą. Įmonės apyvarta 2017 m. siekė daugiau kaip 19 mln. eurų.