Atgal

„Grinda“ baigė lietaus nuotekų projektavimo darbus: skelbiamas statybos darbų konkursas

2019 02 13

UAB „Grinda“, įgyvendinanti regioninės reikšmės projektą „Paviršinių nuotekų sistemų tvarkymas Vilniaus mieste“, paskelbė paviršinių nuotekų kolektoriaus T. Narbuto-Saltoniškių g. rekonstravimo bei nuotekų valyklos Upės g. statybos darbų viešąjį atvirą konkursą.
 
Planuojama rekonstruoti ar naujai pakloti apie 2200 m įvairaus skersmens paviršinių nuotekų tinklų T. Narbuto, Saltoniškių, Sėlių, Upės gatvėse, įrengti nuotekų surinkimo šulinius, paskirstymo kameras ir 750 l/s valymo našumo valyklą bei monitoringo mazgą, taip pat rekonstruoti esamą išleistuvą.
 
Tokios apimties darbai miesto centre yra itin sudėtingi – po intensyvaus eismo gatvėmis driekiasi elektros, šilumos, dujų, vandens tiekimo, buitinių nuotekų ir komunikacijų tinklai, rangos darbų metu teks perkelti ir viešojo transporto kontaktinius tinklus. Užsienyje urbanizuotose teritorijose dažnai naudojama požeminio gręžimo (mikrotuneliavimo) technologija, kuri leidžia sumažinti eismo ribojimus, rangos darbų laiką ir kaštus.
 
„Mikrotuneliavimas yra inovatyvus, Baltijos šalyse dar retai tenaudojamas požeminių komunikacijų klojimo būdas, todėl tikimės, kad pasirengimas šio projekto įgyvendinimui paskatins Lietuvos statybines organizacijas glaudžiau bendradarbiauti su užsienio įmonėmis, perimti ir pritaikyti geriausias patirtis,“ – teigia UAB „Grinda“ direktorius Kęstutis Vaicekiūtis.
 
Projektavimo darbus atliko „Sweco Lietuva“. Tai yra pirmasis Lietuvoje municipalinis projektas, rengiamas taikant skaitmeninės statybos (BIM - Building Information Modelling) metodologiją, kuris leidžia sutrumpinti projektavimo laiką, sumažina projektavimo klaidų riziką ir vėliau sumažina statinių eksploatacijos kaštus. Be to, vykdomo projekto įgyvendinimo simuliacija leidžia įvertinti ne tik galutinę statinio būseną, bet ir jo įgyvendinimo technologines ir organizacines galimybes.
 
Projekto vertė – 5 mln. Eur. Eliminavus T. Narbuto g. užtvindymo rizikas, teigiamą naudą pajus viso Vilniaus miesto gyventojai ir svečiai, įmonės ir įstaigos. Planuojama darbų pradžia – 2019 m. II ketvirtis, pabaiga – 2020 m III ketvirtis. Daugiau informacijos apie konkursą: https://cvpp.eviesiejipirkimai.lt/Notice/Details/2019-637288.
 
T. Narbuto–Saltoniškių gatvių paviršinių nuotekų kolektoriaus rekonstravimas bei valymo įrenginių ir monitoringo sistemos įrengimas yra regioninės svarbos projekto „Paviršinių nuotekų sistemų tvarkymas Vilniaus mieste“ dalis. Visas projektas apima Karoliniškių paviršinių nuotekų valymo įrenginių, T. Narbuto-Saltoniškių gatvių, Geležinio Vilko gatvės ir Šeškinės komplekso prieigų paviršinių nuotekų kolektorių rekonstrukcijos ir paviršinių nuotekų tinklų skaitmenizavimo darbus. Taip pat rengiami Verkių-Kareivių, Savanorių-Giraitės ir Vilkpėdės g. kolektorių rekonstravimo bei naujų nuotekų valymo įrenginių statybos projektai.
 
Projektas finansuojamas ES Sanglaudos fondo, Vilniaus miesto savivaldybės ir UAB „Grinda“ lėšomis. Jo įgyvendinimą prižiūri LR aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA).
 
 
Apie UAB „Grinda“
Bendrovė „Grinda“ Vilniaus mieste remontuoja ir valo gatvių dangas, prižiūri lietaus nuotekų tinklus, šalina avarines situacijas ir teikia specializuotas sanitarines paslaugas, rūpinasi paplūdimiais ir beglobiais gyvūnais. Visos UAB „Grinda“ akcijos priklauso Vilniaus miesto savivaldybei. Įmonėje dirba beveik 500 žmonių, ji patenka į daugiausia mokesčių sumokančių Lietuvos įmonių sąrašą.