Atgal

„Grinda“ projektas – tarp geriausių Lietuvos BIM projektų

2019 04 30

UAB „Grinda“ įgyvendinamas regioninės reikšmės projektas „Paviršinių nuotekų sistemų tvarkymas Vilniaus mieste“ konkurse „Lietuvos BIM projektai“ paskelbtas geriausiu inžinerinių tinklų BIM projektu.
 
Kasmetinis konkursas, kurį kartu su Lietuvos statybininkų asociacija rengia VšĮ „Skaitmeninė statyba“, yra skirtas pasidalinti geriausia Lietuvos įmonių praktika naudojant statinio informacinio modeliavimo (BIM) technologijas ir metodologiją. Jis vyksta jau ketvirtus metus iš eilės, o jo nugalėtojai buvo apdovanoti „Skaitmeninė statyba 2019. Vilnius“ konferencijoje, didžiausios Baltijos šalyse statybų parodos „Resta“ metu.
 
Šių metų vertinimo komisiją sudarė atstovai iš VšĮ „Skaitmeninė statyba“, Lietuvos statybininkų asociacijos, Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Kauno technologijos universiteto, Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos, Lietuvos projektavimo įmonių asociacijos, Lietuvos statybos inžinierių sąjungos, Lietuvos architektų sąjungos, asociacijos „Lietuvos keliai“, Lietuvos elektros energetikos asociacijos, taip pat ekspertai iš užsienio.
 
2018 m. projektai buvo vertinami atsižvelgiant į BIM panaudojimą projektavimo sprendimams, tvarumo užtikrinimui ir „žaliajai“ statybai, taip pat pagal inovatyvių projektų informacijos panaudojimo galimybes ir projektuose naudotus standartus bei metodikas.
 
Konkurso organizatoriai džiaugiasi, kad kasmet įmonių, naudojančių BIM, praktiškai daugėja, o specialistai vis geriau įvaldo BIM metodologiją.
 
„Kiekvienais metais, analizuodamas šį konkursą, džiaugiuosi, kad BIM projektai tobulėja, jų branda ir sprendimų kokybė tampa vis aukštesnė, o informacijos pateikimas – profesionalesnis. Tai liudija apie Lietuvos statybų sektoriaus pažangą ir progresą, taikant skaitmenines technologijas“, - sako Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas ir „Lietuvos BIM projektai“ konkurso komisijos pirmininkas Dalius Gedvilas.
 
„Džiaugiamės šiuo įvertinimu. Projektas „Paviršinių nuotekų sistemų tvarkymas Vilniaus mieste“ yra pirmasis Lietuvoje municipalinis paviršinių nuotekų tvarkymo projektas, rengiamas vadovaujantis skaitmeninės statybos metodologija ir standartais. BIM technologijos jau dabar šiems projektams sukuria didžiulę pridėtinę vertę, sudarydamos galimybę projektuotojams ir darbų rangovams tiksliai įvertinti galimas rizikas ir jų išvengti – tai užtikrina darbų kokybę ir mažina bendruosius projekto kaštus. Ateityje šie duomenys bus panaudoti ne tik eksploatuojant paviršinių nuotekų sistemas, bet ir kuriant skaitmeninį požeminio miesto topografinį žemėlapį“, – teigia UAB „Grinda“ direktorius K. Vaicekiūtis.
 
Šio projekto įgyvendinimo metu bus rekonstruoti Karoliniškių paviršinių nuotekų valymo įrenginiai, T. Narbuto-Saltoniškių, Geležinio Vilko gatvės-Šeškinės komplekso prieigų, Verkių-Kareivių, Savanorių-Giraitės ir Vilkpėdės gatvių paviršinių nuotekų kolektoriai, įrengtos paviršinių nuotekų akumuliacinės talpyklos ir valymo įrenginiai.
 
Projektas „Paviršinių nuotekų sistemų tvarkymas Vilniaus mieste“ finansuojamas ES Sanglaudos fondo, Vilniaus miesto savivaldybės ir UAB „Grinda“ lėšomis, dalis. Projekto vertė yra 26 mln. eurų, jo įgyvendinimą prižiūri LR aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra.