Atgal

Į Vilniaus Naujamiestį sugrįžo šventovė

2019 11 06

Nedaugelis žino, kad prieš daugiau kaip 100 metų Vilniaus Naujamiestyje, tarp dabartinių A. Vivulskio, Šviesos ir Vytenio gatvių, buvo pradėta statyti įspūdinga Švč. Jėzaus širdies bažnyčia. Šiandien ties Vytenio g. 6 atidengtas pagal architekto Antano Vivulskio autorinius brėžinius iš bronzos išlietas erdvinis bažnyčios modelis.

Pagal moderniausias to laikmečio tendencijas sukurtas šventovės projektas turėjo būti pirmasis gelžbetoninių konstrukcijų statinys Lietuvoje. Ši bažnyčia galėjo tapti vienu įspūdingiausių objektų sostinėje, tačiau dėl sudėtingų istorinių aplinkybių tarpukariu ir sunkios architekto ligos sumanymas nebuvo iki galo realizuotas. Pradėtos statyti šventovės konstrukcijos sovietmečiu buvo transformuotos į kultūros rūmų pastatą. Šiandien šiame pastate  įsikūręs teatras „Vilniaus klasika“. Jo formose galima išvysti išlikusius nebaigtos bažnyčios fragmentus, atidengtas išlikusias grakščias bažnyčios arkas, primenančias unikalią šios vietos istoriją. 

Simboliška, kad šis atminimo ženklas – bronzinis bažnyčios modelis – sukurtas minint 100-ąsias architekto ir skulptoriaus A. Vivulskio mirties metines. 

„Garbė sukurti monumentą, kuris įamžins įspūdingai kūrusio menininko palikimą, jo darbų prasmę Vilniaus mieste. Tai mintis, idėja skirta visų mūsų žmonių, menininkų sugalvotų ir išsvajotų, bet nerealizuotų idėjų atminimui. Visiems gerai žinoma, kad kiekvieno architekto, menininko didžiausia svajonė yra idėjų ir sumanymų realizacija. Šis atminimo ženklas yra didžiausia pagarba nemariam didingam kūrėjo sumanymui“, – kalbėjovienas projekto autorių profesorius architektas Gintaras Čaikauskas.

Prieš įrengiant atminimo ženklą, „Grinda“ sutvarkė Vytenio bei A. Vivulskio gatvių prieigas, skverą: paklojo daugiau nei 2000 naujų plytelių, pakeitė gatvės bortus, įrengė neregių ir silpnaregių vedimo sistemą bei atnaujino pėsčiųjų perėjų nuovažas. Žaliuosiuose plotuose atsėta nauja veja, įrengtas bažnyčios modelio apšvietimas. Šiems darbams skirta apie 25 tūkst. Eur. Paties erdvinio bažnyčios modelio idėjos įgyvendinimui iš „Kuriu Vilnių“ programos lėšų buvo skirta 20 tūkst. Eur.