Atgal

Vilniaus paplūdimiai ruošiami sezonui – įrengiama ir pakrantės zona nudistams

2020 05 20

Maudytis ir degintis be maudymosi kostiumų mėgstantiems vilniečiams nuo šiol nebereikės toli važiuoti – sostinės Valakampių II paplūdimio teritorijoje šį maudynių sezoną atsiras ir zona nudistams.
 
„Bendradarbiavimas su Vilniaus miesto savivaldybe buvo lengvas ir konstruktyvus. Per itin trumpą laiką pavyko įgyvendinti idėją, kurią daugelis Vilniaus nudistų dar prieš metus laikė utopija. Manome, jog tai didelis žingsnis į priekį, kuris padės visuomenei atsikratyti paplitusių mitų apie nudizmą, skatins sveiką gyvenseną, lygų įdegį, teigiamą požiūrį į žmogaus kūno grožį“, – sako Vilniaus nudistų bendruomenės atstovė Greta Pieskinaitė.
 
Bendruomenės atstovė pasakoja, kad Lietuvoje nudizmo tradicijos pradėjo formuotis dar XVIII amžiuje. Sostinėje gyvena didelė ir nuolat auganti nudistų bendruomenė. Daug metų jos nariai vasaras leisdavo prie Akmenos ežero netoli Trakų arba pajūryje, nes Vilniuje nebuvo tokio paplūdimio.Vilniaus nudistai ir natūralistai dažnai rinkdavosi poilsį Vokietijoje, Prancūzijoje, Austrijoje, Italijoje, Ispanijoje, kur nudistų paplūdimiai labai populiarūs. Šiose šalyse nudizmo kultūra aukšto lygio. Žmonės laikosi nerašytų taisyklių: įkyriai nespokso, nefotografuoja, kitaip netrikdo ramybės, todėl atvykę poilsiautojai jaučiasi saugūs ir laisvi. 
 
Įrengti naująją nudistų zoną patikėta UAB „Grinda“. Šiuo metu įmonės darbuotojai į Valakampių II paplūdimį veža smėlį ir jį lygina. Artimiausiu metu nudistų zonoje bus montuojami suoliukai, stalai, informaciniai stendai, persirengimo kabinos. Taip pat statomos šiukšliadėžės, tvarkoma aplinka. Jei nudistų zona sulauks didelio ir pastovaus lankytojų srauto, kitąmet šiai teritorijai Vilniaus miesto savivaldybė skirs dar daugiau dėmesio – prireikus, ji bus plečiama ir tobulinama. 
 
Vilniaus „Grinda“  prižiūri Valakampių I ir II, Žirmūnų, Salotės ir Balsio (Žaliųjų ežerų), Balžio I ir II bei Tapelių I ir II paplūdimius. 2020 m. maudymosi sezonui „Grinda“ pradėjo ruoštis dar pernai: išvalė krūmynus, nugenėjo medžių šakas, sugrėbė ir išvežė nukritusius lapus, atnaujino poilsiui ir pramogoms skirtą inventorių. Iki vasaros pradžios likus mažiau nei 2 savaitėms, įmonė ir toliau tęsia paplūdimių infrastruktūros atnaujinimo darbus.
 
„Miestas – nuolat kintanti struktūra. Dabar vis daugiau dėmesio skiriama viešųjų erdvių modernizacijai, estetinei architektūrinio planavimo kokybei. Pertvarkyti gyventojų laisvalaikiui ir rekreacijai skirtus žemės plotus tampa prioritetu ir tai labai džiugina. Kalbant konkrečiai apie įrengiamą nudistų  zoną, esame daugiau nei įsitikinę, kad galėsime ne tik sukurti patogią infrastruktūrą, bet ir palaikyti nepriekaištingą tvarką“, – sako UAB „Grinda“ direktorius Kęstutis Vaicekiūtis.
 
Šiemet „Grinda“ taip pat atnaujins Žirmūnų paplūdimio poilsio ir iškylų zonas, persirengimo kabiną, viešuosius tualetus, lauko dušus Be to, įrengs geriamojo vandens fontanėlius, kojų plovimo dušus, aktyvaus sporto aikšteles. Visa paplūdimio infrastruktūra bus pritaikyta žmonėms, turintiems judėjimo negalią.
 
Taip pat Vilniaus miesto savivaldybės sklype prie Gilužio ežero planuojama įrengti viešąjį paplūdimį su jam funkcionuoti reikalinga įranga. Miestiečių patogumui teritorijoje papildomai numatyta įrengti keliolika suolų su atlošais, grilio zonoje – stalus su suolais ir šašlykinėmis. Papildomai bus įrengta persirengimo kabinų, viena jų pritaikyta žmonėms su negalia. Numatyta įrengti  šiukšlių dėžių, dviračių stovų, informacinius ženklus ir stendus. Projektuojant paplūdimio įrangą laikomasi aplinkos, patogios naudotis visiems principų. Ežero pakrantėje, iš Salotės g. pusės, bus įrengiama patogi naudotis ir žmonėms su ribotomis judėjimo galimybėmis medinė danga. Paplūdimyje taip pat planuojama įrengti pandusą – nuvažiavimą į vandenį.
 
Maudynių sezonas sostinėje oficialiai pradedamas birželio 1 d.
 
SVARBU: Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijų sąrašą, kaip karantino metu elgtis paplūdimiuose ir prie vandens telkinių, rasite čia.