Atgal

Planas vasaros savaitgaliui: poilsis prie ežero

2020 08 15

Vilniaus mieste yra 10 viešųjų paplūdimių, kuriuose poilsiautojų saugumą užtikrina „Grindos“ gelbėtojai. Vienas populiariausių paplūdimių –  Balsio ežero (prie Žaliųjų ežerų), kurio poilsiautojų saugumą užtikrina mūsų kolega naras gelbėtojas Rolandas Kilius.

Rolandai, kiek laiko jau dirbate gelbėtoju?

Nuo vaikystės savo laiką leidau gelbėtojų stotyje, čia praėjo visos mano vasaros.

Gelbėtoju dirbu 15 metų, visą šį laiką rūpinuosi Žaliųjų ežerų poilsiautojų saugumu, kur karštomis vasaros dienomis susirenka net keli šimtai poilsiautojų.

Kaip atrodo Jūsų darbo diena?

Aš esu paplūdimio vadovas, tai reiškia, kad turiu pasirūpinti ne tik poilsiautojų saugumu vandenyje ar prie kranto, tačiau ir kiekvieną rytą apžiūrėti visą aplinką, surinkti šiukšles, patikrinti tiltelius, gultus, prižiūrėti augalus ir medžius.

Man svarbu, kad paplūdimyje būtų ne tik saugu, bet gražu ir jauku. Darbas yra mano gyvenimo būdas, ir būti gelbėtoju man labai patinka.

Kiek žmonių per visą šį laiką Jums teko gelbėti?

Dažniausiai „gelbėjimas“ pradeda nuo kranto – prižiūriu, kad maži vaikai į vandenį neitų vieni, neblaivius žmones informuoju apie pasekmes, perspėju. Kitais žodžiais - prižiūriu tvarką, kad neprireiktų gelbėti.

Tačiau per 15 darbo metų man teko gelbėti 3 žmones, vienas iš atvejų buvo labai sudėtingas, skenduolį traukiau iš dugno, gaivinau. Džiaugiuosi, kad gyvybę pavyko išgelbėti.

Pastebėjau, kad pastaraisiais metais paplūdimio lankytojų elgesys labai pasikeitė: poilsiautojai stengiasi saugiai elgtis prie vandens, geranoriškai reaguoja į pastabas, mažiau šiukšlina.

Jūsų darbas ypatingai sudėtingas emociškai, ar darbe pasitaiko smagių įvykių?

Taip, iš tikrųjų darbe niekada negaliu atsipalaiduoti. Kai žinau, kad bus karšta diena, jau nuo ryto būnu visas įsitempęs, o praėjus dienai palengvėja. Tiesa, vasarai  pasibaigus pasiilgstu šio adrenalino.

Vienas iš smagesnių įvykių buvo, kai teko vandenyje ieškoti vestuvinio žiedo. Į ežerą atvyko išsimaudyti jaunavedžiai, tik panėrus į vandenį nuotaka pametė savo vestuvinį žiedą, todėl paprašė mano pagalbos jį surandant. Paniręs į vandenį iš karto jį radau.

Kokius daiktus dažniausiai tenka „gelbėti“?

Telefonus, akinius nuo saulės, raktus nuo automobilių.

Vieną kartą teko gelbėti paukštį, kurį žvejys pagavo su meškere, tuomet paukštį vežiau į veterinarijos kliniką, kur jam suteikė visą reikiamą pagalbą.

Ką gelbėtojai veikia, kai pasibaigia maudynių sezonas?

Pasibaigus vasarai prasideda kiti darbai, pavyzdžiui, žiemos sezono metu kartu su kitais “Grindos” kolegomis tvarkome paplūdimius, statome tiltelius, keičiame persirengimo kabinų grindis, remontuojame suolus, stalus. Visada turime ką veikti.

Kuris Vilniaus paplūdimys geriausias?

Šis paplūdimys yra pats geriausias. Nėra šalia Vilniaus nieko panašaus. Ežeras nuostabus, o spalva nuolat keičiasi.

Rolandai, ar turite kokių patarimų poilsiautojams?

Svarbiausia, nesimaudykite apsvaigę, nepaleiskite iš akių vaikų, o jei maudantis užspringote vandeniu ar sutraukė raumenį – pasistenkite nusiraminti, apsivertę ant nugaros atgauti jėgas ir bandyti pasiekti krantą ar kviestis pagalbos.

Nuoširdžiai dėkojame Rolandui už jo darbą saugant gyvybes!

 

O kuris Vilniaus paplūdimys yra Jūsų mėgstamiausias? http://www.grinda.lt/vilniaus-miesto-papludimiai/