Atgal

„Grinda“ – tarp nedaugelio dividendus mokančių įmonių

2020 09 20

Valdymo koordinavimo centro duomenimis (VKC), savivaldybių valdomų įmonių (SVĮ) indėlis į savivaldybių biudžetus 2019 m. sumažėjo beveik tris kartus - dividendus ir pelno įmokas paskyrė 34 įmonės iš 244. Didžiuojamės, kad GRINDA – tarp 14 proc. SVĮ, kurios pernai mokėjo dividendus ir tuo prisidėjo prie savo miesto gerovės.
 
Daugiau nei pusė dividendus ar pelno įmokas mokėjusių SVĮ buvo valdomos 5 didžiųjų Lietuvos miestų savivaldybių. Savivaldybių biudžetus papildė 6 iš 11 Kauno miesto SVĮ, 6 iš 10 Panevėžio miesto SVĮ, 4 iš 9 Klaipėdos miesto SVĮ bei po 2 iš 11 Vilniaus miesto SVĮ ir 6 Šiaulių miesto SVĮ.
 
 
 
Po trejų metų stabilaus SVĮ apyvartos augimo pernai SVĮ pardavimo pajamos nors nežymiai, bet smuko 2 proc. ir siekė 938,4 mln. eurų. Didžiausią įtaką SVĮ portfelio apyvartos neigiamam pokyčiui turėjo šilumos tinklų sektoriaus pajamų sumažėjimas. Šio sektoriaus pelnas pernai krito perpus, palyginus su ankstesniais metais, ir siekė 8,9 mln. eurų. Vandentvarkos sektoriaus įmonių generuotas grynasis pelnas buvo perpus mažesnis nei šilumos tinklų ir sudarė 4,5 mln. eurų, t. y. 59,3 proc. mažiau nei 2018 metais. Mažiausiai ženklus grynojo pelno smukimas, kuris 2019 metais stebimas visuose SVĮ sektoriuose, buvo regioninių atliekų tvarkymo centrų portfelyje. Čia grynasis pelnas mažėjo 7,8 proc. ir siekė 4,1 mln. eurų.