Atgal

Dėl remonto darbų - laikini eismo ribojimai Smėlio gatvėje

2021 04 12

Balandžio 13 dieną, antradienį, dėl paviršinių nuotekų vamzdyno remonto darbų bus ribojamas automobilių eismas Smėlio gatvėje (Antakalnio sen.) ties sankryža su Klinikų gatve. Numatytos apylankos per Grybo ir Tramvajų gatves. Kad gyventojai patirtų kuo mažiau nepatogumų, ribojimai numatyti tik vieną parą.
 
Smėlio gatvėje įrengiamas papildomas vamzdynas, kuris leis lietaus ir sniego tirpsmo vandenį nukreipti į šalia esantį paviršinių nuotekų kolektorių, o ne į buitinių nuotekų sistemą.
 
Vykdant darbus, išardžius dalį asfalto dangos bus klojamas 10 m ilgio 200 mm skersmens vamzdynas ir įrengtas 4 m gylio aptarnavimo šulinys. Šiuo metu atliekami parengiamieji darbai: statomi laikinieji ženklai, aptveriama darbų vieta.  Užbaigus darbus, asfalto, šaligatvių ir žaliosios dangos bus atstatytos.
 
Istoriškai susiklostė situacija, kad maždaug iki XX a. 70-ųjų urbanizuotuose sostinės rajonuose lietaus vanduo buvo nukreipiamas į buitinių nuotekų vamzdyną. Toks sprendimas atitiko ano meto supratimą apie nuotekų tvarkymą. Vėliau, miestui plečiantis buvo pradėti kloti atskiri nuotekų tinklai: lietaus ir sniego tirpsmo vanduo yra kur kas švaresnis nei buityje panaudotas vanduo; skiriasi surinkimo šaltiniai, taršos pobūdis, vamzdynui keliami reikalavimai (lietaus nuotekos teka savitakiais, buitinės nuotekos – slėginiais tinklais). Atskirose atkarpose šios dvi atskiros inžinerinės sistemos driekiasi viena šalia kitos, kitur kertasi (skirtingame gylyje).
 
Per kelis pastaruosius mėnesius „Grindos“ inžinieriai atliko išsamią tinklų topografijos analizę ir ten, kur yra galimybė sąlyginai nedideliais kaštais „iškelti“ lietaus nuotekas iš buitinių nuotekų vamzdyno, ėmėsi darbų.  Iki gegužės pabaigos Antakalnyje, Šeškinėje, Senamiestyje, Naujininkuose, Lazdynuose, Karoliniškėse – iš viso penkiolikoje sostinės gatvių - esančius paviršinių nuotekų tinklus, aptarnaujančius 95 tūkst. kv. m baseino plotą, „Grinda“ atjungs nuo buitinių nuotekų tinklų ir prijungs prie atnaujintos lietaus nuotekų sistemos.
 
Paviršines nuotekas tvarkant atskirai nuo buitinių nuotekų daromas mažesnis neigiamas poveikis aplinkai, mažiau apkraunama  miesto infrastruktūra. Į tai atsižvelgdama „Grinda“ ir toliau vertins paviršinių nuotekų srautų atskyrimo nuo buitinių nuotekų surinkimo sistemos galimybes, o darbus vykdys visus metus.