Atgal

Vilniaus „Grinda“ atnaujina istorinį Tuputiškių serpantiną

2021 05 06

Beveik 4 mėnesius iš Vilniaus nesitraukusi žiema buvo pristabdžiusi Tuputiškių serpantino remonto darbus. Laimei, jokia žiema nesitęsia amžinai. Visada ateina pavasaris, o kartu su juo atgimsta ne tik gamta, bet ir anksčiau pradėt projektai.
 
Jau keletą dienų „Grindos“ darbuotojai pluša – raizgytame keliuke, įrengtame Tuputiškėse, mišku apaugusioje Žiedų gatvės atkarpoje, rekonstruojamas akmens grindinys. Serpantinas čia buvo nutiestas dar 20 a. pradžioje, tad jo būklė, švelniai tariant, buvo nekokia.
 
Atkurti istoriškai čia buvusį 200 m ilgio akmens grindinį – miesto garbės reikalas. Ši svarbi užduotis buvo patikėta „Grindos“ specialistams, kurie patirties sukaupė pernai atnaujinę 197 m istorinį grindinį S. Fino gatvėje.
 
Serpantino atnaujinimui „Grindos“ specialistai pasirinko sunkesnį kelią, t.y. naudoti ne skaldytus akmenis, o akmens riedulius, taip išgaunant autentišką vaizdą. Toks serpantino atnaujinimo būdas reikalauja labai daug kantrybės ir preciziškumo. Visi akmens rieduliai turi savitą formą, tad norint surasti jiems geriausią vietą, darbuotojai po vieną juos dėlioja rankomis: akmens rieduliai „įkalami“ į granito atsijų pagrindą, o tarpai tarp grindinio riedulių vėliau užpildomi smulkia granito frakcija.
 
Per dieną darbuotojai pakloja apie 5 m serpantino. Darbas lėtas ir labai sunkus. Dienos pabaigoje nuo šitiekos akmenų skauda ir rankas, ir pečius, ir nugarą. „Grindos“ darbuotojai nesiskundžia. Priešingai, didžiuojasi galėdami prisidėti prie gražesnio ir patogesnio Vilniaus kūrimo.
 
Jei neatsiras nenumatytų aplinkybių, darbus planuojame užbaigti per 45 dienas.