Atgal

„Grinda“ – tarptautinėje konferencijoje „Stormwater Poland“

2021 06 23

„Grindos“ specialistai dalyvauja tarptautinėje konferencijoje „Stormwater Poland“, kurioje susirinko geriausi  paviršinių nuotekų sistemų specialistai iš įvairiausių pasaulio kampelių.
 
„Visada žvelgiame į priekį​, todėl nuolat plečiame akiratį. Keitimasis gerąja patirtimi – patikimas kelias į profesionalumą. Įgytos žinios mums padės ne tik lengviau įveikti kylančius technologinius iššūkius, bet  ir plėtoti naujas veiklos idėjas“, – sako UAB „Grinda“ direktorius Kęstutis Vaicekiūtis.
 
Konferencijos metu mūsiškiai kolegoms iš užsienio pristatė, kaip Vilniuje tvarkomasi su lietaus nuotekų srautais ir pasidalijo techninėmis  žiniomis, įgytomis vykdant ypač techniškai sudėtingus paviršinių nuotekų tinklų rekonstrukcijos projektus.   
 
Konferencijos dalyviams didelį įspūdį paliko miesto centrinėje dalyje, mikrotuneliavimo būdu, atlikta judrios T. Narbuto gatvės lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstrukcija. Kolegos negailėjo gerų žodžių ir už didelį dėmesį aplinkosauginiams projektas, t. y. sparčiais statomoms lietaus nuotekų valyklos.
 
Beje, daugelį susirinkusiųjų žinia, jog Vilniuje lyja dažniau nei Londone, nustebino.  Kalbant konkrečiau, Vilniuje vidutinis metinis kritulių kiekis siekia 680 mm, o Londone – 560 mm.  Vilniuje lyja net 125 dienas per metus, o Londone – 109. Taigi ne Londonas, o Vilnius yra miestas, kuriame  beveik visada reikia nešiotis skėtį.
 
Kitas įdomus faktas yra tas, kad Vilnius yra įsikūręs prieš 25–21 tūkst. m. į Lietuvą atslinkusio paskutinio ledyno pakrasčio ruože. Istorikai tvirtina, kad ledynas, uždengęs bene visą Lietuvą,  sustojo, neįveikęs aukšto Medininkų kalvyno. Tirpstantis ledynas sostinėje suformavo didžiules priešistorines upes. Istoriniuose šaltiniuos rašoma, kad prieš 15 tūkst. metų mūsų Neris prilygo net Amazonei.  Na, o reljefų įvairove galime džiaugtis iki šiol  (aukščių skirtumai siekia iki 137 m).