Atgal

„Grinda“: tvarkomos per žiemą atsivėrusios avarinės duobės

2022 02 14

itaip nei pernai, šią žiemą kone kiekvieną parą temperatūra svyruoja tarp teigiamos ir neigiamos. Kai tirpsmo vanduo kaupiasi dangų mikroplyšiuose ir staigiai užšąla, asfaltas „išsproginėja“ – kasnakt atsiranda daug naujų duobių. Nors dauguma jų nėra didelės, išties kelia nepatogumų eismo dalyviams.
 
Kita vertus,  pėstieji jau pastebėjo, kad tokia žiema nepalanki ne tik asfalto, bet ir betono dangoms: besikartojantys atšilimo-užšalimo ciklai panašiai trupina šaligatvio plyteles ir gatvių trinkeles.
 
„Grinda“ avarinių duobių, keliančių pavojų eismo saugumui, remontą pradėjo dar gruodžio viduryje. Žiemą, nedirbant asfalto gamykloms, duobės tvarkomos šalto asfalto mišiniais. „Grinda“ tam papildomai naudoja regeneruotą karštą asfaltą – tokiu atveju galima užtikrinti geresnę darbų kokybę. Vilniaus mieste gatvių ir šaligatvių dangą tvarko trys bendrovės – „Grinda“, „Kerista“ ir „YIT Lietuva“:
  • UAB „Grinda“ – centrinė ir šiaurinė dalys;
  • UAB „YIT Lietuva“ – pietinė ir rytinė dalys;
  • UAB „Kerista“ – vakarinė miesto dalis.
Vasarį „Grinda“ padidino duobes tvarkančių ekipažų skaičių, suformuodama papildomas brigadas ir organizuodama darbą pamainomis. Ekipažai ilsisi tik kartą per savaitę – dirba ir naktimis, ir šeštadieniais.
 
Nuo sezono pradžios „Grinda” Senamiestyje, Naujamiestyje, Žirmūnuose, Antakalnyje sutvarkė apie 600 kv. m duobių ir tai sudaro beveik pusę šį sezoną Vilniaus mieste sutvarkytų duobių ploto. Pirmiausia tvarkomos duobės intensyviausio eismo srautų A, B ir C kategorijų gatvėse, taip pat gatvėse, kuriomis vyksta viešojo transporto eismas.
 
Reikia atkreipti dėmesį į tai, kad nepakanka duobes „paslėpti“ keliomis saujomis frezuoto asfalto: siekiant tinkamai sutvarkyti avarines duobes, būtinas tiesus kraštų pjūvis, nuodugnus duobės išvalymas, tinkamas kraštų apdorojimas specialiosiomis medžiagomis. Tik tokiu atveju galima tikėtis kokybiško rezultato. Būtent dėl šios priežasties pagrindiniai gatvių remonto darbai prasidės pavasarį – nusistovėjus teigiamai temperatūrai, išėjus įšalui ir pradėjus dirbti asfalto gamykloms.
 
Apie Vilniaus gatvėse atsivėrusias duobes ir toliau galima pranešti trumpuoju tel. numeriu 1355 ar el. paštu [email protected], per programėles „Waze“ bei „Tvarkau miestą“.