Atgal

Vilniaus gyvūnų globos namuose vaikai mokėsi atsakingo elgesio su keturkojais draugais

2022 06 27

UAB „Grinda“ administruojamuose Vilniaus gyvūnų globos namuose Vilniaus „Šviesos“ pradinės mokyklos moksleiviai ir mažieji smalsuoliai iš Mažosios medicinos mokyklos leidosi į edukacinę ekskursiją, kurios metu artimiau susipažino su prieglaudos gyventojais ir jais kasdien besirūpinančių darbuotojų darbo specifika.
 
Vilniaus gyvūnų globos namų vadovė ir veterinarijos gydytoja Agnė Žėbienė atvykusiems svečiams parodė, kur gyvena priglausti keturkojai (buvo lankomos šunų bei kačių patalpos, lauke esantys voljerai). Čia vaikai galėjo iš arti pažvelgti į prieglaudos gyventojus – sužinoti jų vardus, įdomiausias būdo bei išvaizdos savybes. Pavyzdžiui, kad didžiausias prieglaudos gyventojas Toras sveria daugiau nei 50 kilogramų!
 
Veterinarijos gydytoja Agnė su vaikais  taip pat domėjosi, kodėl kai kurios katės yra pakirptomis ausimis. Vaikams buvo paaiškinta, kodėl būtina kontroliuoti kačių populiaciją. Ne ka mažiau svarbu buvo aptarti, ką  reikėtų daryti, kad, dingus mylimam augintiniui, būtų lengva jį rasti. Agnės nuostabai, daugelis mažųjų pasidalijo, kad jų auginami gyvūnai jau yra paženklinti specialia mikroschema, todėl jie jaučiasi saugiau ir užtikrinčiau dėl mylimų keturkojų draugų, kurie netikėtai gali pasprukti iš namų ir pasiklysti. Kaip žinia, pasiklydęs augintinis, patekęs į prieglaudą ar veterinaro kabinetą, bus lengvai identifikuotas ir grąžintas savininkams. Kiekvienoje mikroschemoje yra unikalus 15 skaitmenų kodas. Kai mikroschema įterpiama gyvūnui, kodas užregistruojamas nacionalinėje duomenų bazėje kartu su  gyvūno šeimininko duomenimis: savininko vardu ir pavarde, adresu, telefono numeriu.
 
Po ekskursijos vaikai buvo pilni gerų emocijų. Kai kurie pažadėjo, kad kitą kartą į prieglaudą atvyks kartu su tėveliais ir į savo širdį ir namus priims beglobį kačiuką ar šuniuką.
 
Edukacinės ekskursijos vaikams padeda ugdyti emocinį intelektą, moko juos rūpestingumo, atsakingo elgesio su gyvūnais. Tiek mažieji, tiek suaugusieji atkreipia dėmesį į visuomenėje pasireiškiančius ne tik vartotojiškus, bet ir ryšių, saugumo, bendruomeniškumo poreikius. Pradeda suprasti, kaip jie gali prisidėti prie gyvūnų gerovės“, – sako veterinarijos gydytoja A. Žėbienė.