Atgal

Eigulių gatvės apžvalgos aikštelė – pėstiesiems ir dviratininkams

2022 08 24

Į Eigulių gatvėje esančią upės apžvalgos aikštelę atvykę sostinės gyventojai pastebėjo, kad į aikštelę nebegali įvažiuoti automobiliu – viduryje stūkso kuoliukas. Vilniečiai smalsauja: „Kodėl?“.
 
Trupinėlis priešistorės. Vasaros pradžioje „Grinda“  užbaigė Savanorių-Giraitės baseino paviršinių nuotekų tinklų rekonstrukciją ir Eigulių gatvėje įrengė modernią lietaus nuotekų valyklą, sudarytą iš 6 naftos produktų ir smėlio nešmenų gaudyklių, galinčių lietaus nuotekas valyti 1530 l/s pajėgumu. 
 
Didžiulį technologinį įrenginį „Grinda“ įrengė  po žeme, o virš jo suformuotą aikštelę pavertė upės apžvalgos terasa, kuri kasdien sulaukdavo vis daugiau lankytojų. Ypač daug jų atvažiuodavo automobiliais. Taip, suprantame, kad automobiliu čia atvykti yra ir greičiau, ir patogiau. BET! 
 
Reikia prisiminti, kad naujasis lankytinas objektas (apžvalgos terasa) maskuoja technologinius įrenginius, iš kurių reguliariai reikia išsiurbti susikaupusias nuosėdas, teršalus naftos produktais. Kadangi visame Vilniaus mieste „Grinda“ prižiūri 7 tokio tipo automatizuotas lietaus nuotekų valyklas, specialistai, gavę signalą apie taršos talpyklų užsipildymą, privalo reaguoti nedelsiant. Būtent todėl reikalinga netrukdoma prieiga prie gamybinių įrenginių. 
 
Taip pat pastebėta, kad aikštelėje – nepaisant ribojančių kelio ženklų – statosi ir net ištisomis paromis „nakvoja“ lankytojų automobiliai. Motyvai suprantami: nemokama aikštelė mieso centre su fantastišku vaizdu į upę? Taip, žinoma! Esame užfiksavę, kad aikštele naudojasi netgi statybinės įmonės, kurioms priklausanti technika tiesiog nuo aikštelės pumpuoja Neries upės vandenį savo gamybiniams poreikiams. 
  
Taigi atsižvelgiant į būtinybę operatyviai aptarnauti technologinius įrenginius ir faktą, kad pastatyti automobiliai tam trukdo, buvome priversti įrengti fizinį įvažiavimo barjerą. Labai tikimės, kad jis netrukdo Neries pakrante vaikščiojantiems ar važinėjantiems dviračiais vilniečiams mėgautis įspūdingu vaizdu ir šios vietos ramybe.