Atgal

Vilkpėdėje bus statoma nauja lietaus nuotekų valykla

2022 08 31

 
 
 
Pradedamas dar vienas svarbus paviršinių nuotekų tinklų rekonstrukcijos etapas.
 
Vilkpėdės ir Žemųjų Panerių rajone esančiame paviršinių nuotekų baseine, apimančiame 892 ha teritoriją, didžiausias lietaus nuotekų srautas buvo generuojamas Vilkpėdės-Savanorių kolektoriuje (čia nuotėkio baseinas siekia 503 ha).
 
Vamzdynas apibūdinamas pirminio ir galutinio taško koordinatėmis, nes jis ne visada driekiasi po konkrečia gatve ar šalia jos. Vilkpėdės-Savanorių kolektorius prasideda Vilkpėdės gatvėje, kerta Savanorių pr. ir Vilniaus termofikacinės elektrinės teritoriją, kol galiausiai, ties Eigulių g. 32, pasiekia Nerį.)
 
Sovietmečiu ne kartą plėstas ir lopytas kolektorius yra išties „unikalus“ ne pačia geriausia šio žodžio prasme. Jis primena skiautinių antklodę: prie gelžbetoninio 3 m aukščio kolektoriaus „prisiūtas“ naujas 2 m skersmens stiklo pluošto vamzdis, o už jos – jau tik žąsele įveikiama 50 m vamzdyno atkarpa, kuri pereina į lenkmečiu statytą geltonų plytų kolektorių, už kurio – sovietinės gelžbetonio konstrukcijos.
 
Dalis Vilkpėdės-Savanorių kolektoriaus šiuo metu jau restauruojama (Vilkpėdės gatvės atkarpa iki Savanorių pr.)  Atlikus likusios kolektoriaus dalies diagnostiką, nustatyta, kad kolektoriaus pralaidumas pakankamas, tačiau paties vamzdyno techninė būklė yra prasta: gelžbetonio konstrukcijos yra gerokai pažeistos korozijos ir nuolatinio vandens mechaninio poveikio. Įvertinus vamzdyno pažaidas ir galimus rekonstrukcijos būdus, nuspręsta ne perkloti vamzdį, o sustiprinti esamo vamzdyno konstrukcinę dalį. Tai bus daroma iš vidaus panaudojant papildomo armavimo ir torkretavimo metodą. Remontuojamo kolektoriaus ilgis – 514 m.
 
Be to, „Grindos“ gamybinėje teritorijoje, ties išleistuvu bus įrengta 2700 l/s našumo naftos ir smėlio požeminė valykla su išleidžiamų nuotekų realaus laiko monitoringo sistema, kuri leis nuolat stebėti į Nerį išleidžiamų nuotekų kokybę.
 
Rangos darbus atliks viešąjį konkursą laimėjusi įmonė INSTITA. Projekto vertė 2.447.775 Eur be PVM, darbus atlikti numatoma per 9 mėn.