Atgal

Dažniausiai užduodami klausimai apie Vilniaus miesto gatvių priežiūrą žiemą

2022 11 25

Lapkričio 24 d. naujienų portalas „Lrytas.lt“ publikavo straipsnį su skaitytojų dėmesį provokuojančia, tačiau realybės neatitinkančia antrašte, kuri sukėlė vilniečių nepasitenkinimą. Tai ne tik reputacinė žala bendrovei, bet ir klaidinantis teiginys, galintis turėti pavojingų pasekmių, jei vairuotojai imsis patys barstyti gatves.
 
Akivaizdu, kad „Lrytas.lt“ redakcija savitai interpretuoja viešai teikiamą informaciją. Norime pabrėžti, kad bendrovė niekada nesiūlė ir nesiūlo žmonėms patiems barstyti pavojingų gatvių ruožų. Šią funkciją, pasitelkę specializuotą techniką, vykdo kvalifikuoti „Grindos“ darbuotojai. Įtikinamas to įrodymas – profesionaliai atliktas pasirengimas ketvirtadienį prasidėjusiam snygiui ir nuolatinė Vilniaus gatvių priežiūra snygio metu.
 
Kad antraštės neklaidintų ir visiems būtų aišku, kas žiemą prižiūri gatves ir šaligatvius, pateikiame atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus.
 
1. Kiek Vilniaus gatvių prižiūri „Grinda“?

Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje yra apie 2000 gatvių, tik dalį jų (apie 1700) prižiūri UAB „Grinda“. Pagal patvirtintus gatvių priežiūros lygius / prioritetus žiemą pirmiausia valoma ir barstoma 580 gatvių, kuriomis vyksta viešojo transporto eismas, vėliau valomos 1127 aptarnaujančios ir pagalbinės miesto gatvės. 
 
2. Kas rūpinasi Vilniaus gatvėmis, kurios nepatenka į „Grindos“ atsakomybės zoną?

Už kitų gatvių priežiūrą atsakinga Lietuvos automobilių kelių direkcija, gyventojų ir sodininkų bendrijos, nekilnojamojo turto plėtotojai, kiti juridiniai ar fiziniai asmenys. 
 
3. Kam skirti „Grindos“ statomi smėlio ir druskos mišinių konteineriai?

Smėlio ir druskos mišinių konteineriai yra skirti slidžių įkalnių ir nuokalnių, jei reikia - net įsukimų į kiemus ar garažus barstymui mažo intensyvumo gatvėse. Konteineriai statomi pagal Vilniaus gyventojų pageidavimus ir pildomi kelis kartus per sezoną. Žmonės noriai jais naudojasi ir kasmet sulaukiame pasiūlymų, kur dar galėtume pastatyti smėlio ir druskos mišinių konteinerių.
 
4. Kiek „Grindos“ smėlio ir druskos mišinių konteinerių bus pastatyta Vilniaus mieste? 

Gyventojų patogumui „Grinda“ Vilniuje pastatys 120 smėlio ir druskos mišinio konteinerių (interaktyvus žemėlapis: https://bit.ly/smėlio_konteineriai). 
 
5. Kas atsakingas už daugiabučių kiemų tvarkymą? 

Kad laiku ir kokybiškai būtų nuvalyti šaligatviai, skverai, stotelės, gyvenamųjų namų kiemai, atsako miestą tvarkančios bendrovės UAB „Ekonovus“, UAB Šilėja“, UAB „Ecoservice“, UAB „VSA Vilnius“, UAB „Stebulė“ ir UAB „Mano aplinka“, su kuriomis Vilniaus miesto savivaldybė yra sudariusi paslaugų teikimo sutartis. 
 
 
6. Kaip nusprendžiama, kurios gatvės ir kada bus barstomos/valomos? 

Vadovaujantis Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus 2021 m. sausio 21 d. įsakymu Nr. 30-173/21 „Dėl Vilniaus miesto gatvių, pėsčiųjų ir dviračių takų priežiūros žiemą reikalavimų patvirtinimo“ (toliau – Reikalavimai), nustatyti šie gatvių priežiūros lygiai: 
  • I (aukštas) – 104 gatvių, kurios per 3 val. nuo snygio pradžios turi būti nuvalytos ir pabarstytos druska, 
  • II (vidutinis) – 280 gatvių, kurios per 4 val. nuo snygio pradžios turi būti nuvalytos ir pabarstytos druska, 
  • III (pakankamas) – 196 papildomų gatvių ir įkalnių, kurios per 5 val. nuo snygio pradžios turi būti nuvalytos ir pabarstytos druska arba smėlio-druskos mišiniu, 
  • IV (žemas) – 180 gatvių, kurios per 10 val. nuo snygio pradžios turi būti nuvalytos ir pabarstytos smėlio-druskos mišiniu, 
  • V (žemiausias) – 947 gatvės, kurios po gausaus snigimo per 48 val. turi būti nuvalytos. 
Įvertinus meteorologines prognozes, gatvės prevenciškai barstomos prieš pradedant snigti. Nustojus snigti, sostinės gatvės toliau valomos ir barstomos atsižvelgiant į gatvių priežiūros lygius. 
 
7. Kur kreiptis, jeigu gyventojai nori pranešti apie nenuvalytas/nepabarstytas gatves?

Praneškite mums bet kuriuo paros metu trumpuoju telefono numeriu 1355.