Atgal

VGGN vadovė Agnė Žėbienė: sąlytis su gyvūnų išmatomis gali sukelti rimtų sveikatos bėdų ne tik patiems keturkojams, bet ir žmonėms

2023 02 01

Nutirpo sniegas, dingo tas idiliškas žiemiškos pasakos vaizdas ir labai aiškiai pasimatė kai kurių gyvūnų šeimininkų aplaidus požiūris tiek į savo augintinius, tiek į bendroje aplinkoje gyvenančių interesus. 
 
Kakučiai vidury šaligatvio, vaikų žaidimo aikštelėje, darbščios senolės išpuoselėtame gėlynėlyje prie daugiabučio.  Jei dar kas ir sugeba pasijuokti iš visos šios absurdiškos situacijos, tai tik iki pirmo įminimo į „šokoladinį“ siurprizą. 
 
LRT radijo laidos „ Perkraunant civilizaciją“ vedėjas Audrius Lelkaitis klausinėjo vilniečių, kodėl kai kurie šunų savininkai nesusirenka augintinių išmatų.
 
Atsakymų vilniečiai pateikė įvairiausių: tinginystė, nežinojimas, gėdijimasis, elemenatrios kultūros stoka – sunku paaiškinti tokio elgesio motyvus, bet faktas vienas – apie tai reikia kalbėti. 
 
Vilniaus gyvūnų globos namų vadovė, veterinarijos gydytoja Agnė Žėbienė pabrėžė, kad sąlytis su gyvūnų išmatomis  gali sukelti rimtų sveikatos bėdų ne tik patiems keturkojams, bet ir žmonėms. Apie  su ekskrementais kartu šalinamų endoparazitų kiaušinėlius ir jų platinamas ligas paklausyti galite čia: https://bit.ly/3HTT3Nn
 
Kaip išvengti sveikatos sutrikimų? Logika paprasta: vedžiojate šunelį viešoje vietoje, jis nusituština, surenkate ekskrementus. O svarbiausia, ne tada, kai norisi, o VISADA. Visas procesas užtrunka tik dešimtį sekundžių, o rezultatais džiaugiasi ir kiti gyvūnėliai, ir žmonės, ir, žinoma, teritorijų prižiūrėtojai.