Atgal

Dažniausiai užduodami klausimai apie žiemos duobių tvarkymą

2023 02 14

Kasmet sulaukiame klausimų apie žiemos duobių tvarkymą Vilniaus mieste – nuo „Kodėl?“ iki „Kas atsakingas?“. Čia pateikiame kelis dažniausiai užduodamus klausimus ir atsakymus į juos.

Kodėl kiekvieną žiemą atsiveria duobės?

Duobių atsiradimą labiausiai nulemia temperatūrų svyravimai ir transporto priemonių sukeliamos apkrovos. Po kiekvieno užšalimo-atšilimo ciklo šalčio ir intensyvaus transporto veikiamas asfaltas eižėja ir trūkinėja. Nedideli veik neįžiūrimi mikroįtrūkimai netrukus tampa matomais plyšiais, dar po kelių ciklų – jau giliomis pažaidomis. Sunkiasvoris transportas asfaltą sutrupina – ir taip vos per kelias paras atsiveria duobės, neretai keliančios pavojų eismo saugumui.

Kur dažniausiai atsiveria žiemos duobės?

Duobes pagal atsiradimo vietą ir pobūdį galima skirti į kelias grupes:

  • Tipiškai daugiausia duobių randasi tose gatvėse, kurios buvo remontuotos seniai ir kur susidėvėjusios asfalto rišančiosios medžiagos;
  • Duobės atsiranda ir ten, kur jau buvo atliktas duobių remontas. Net ir imantis visų priemonių užsandarinti asfalto siūles, vanduo pro jas prasiskverbia.
  • Neretai duobės atsiranda ties šulinių dangčiais – prie to prisideda ir šulinių konstrukcija, ir įrengimo ypatybės, ir skirtingų medžiagų savybės bei apkrovos, tenkančios šulinio ir dangos elementams.
  • Gatvėse, kur nėra įrengtas kelio bortas, kelkraščiuose duobės susiformuoja dėl transporto priemonių sukeliamų apkrovų.

Kas Vilniuje tvarko žiemos duobes?

Vilniaus mieste duobes teritoriniu principu tvarko kelios įmonės:

  • „Grinda“ dirba centrinėje ir šiaurinėje Vilniaus miesto dalyse (Senamiestis, Naujamiestis, Šnipiškės, Žvėrynas; Verkiai, Žirmūnai, Antakalnis);
  • „YIT Lietuva“ atsakinga už gatvių priežiūrą rytinėje ir pietinėje miesto dalyse (Naujoji Vilnia, Rasos, Naujininkai, Paneriai, Vilkpėdė, Grigiškės);
  • „Kerista“ tvarko gatvių dangas vakarinėje Vilniaus miesto dalyje (Pilaitė, Lazdynai, Karoliniškės, Viršuliškės, Justiniškės, Pašilaičiai, Šeškinė, Fabijoniškės).

Pranešti apie pavojų eismui keliančias duobes galite tel. 1355 ar  el. paštu [email protected]

Kaip žiemos duobės tvarkomos?

Žiema – ne pats palankiausias metas tvarkyti duobes; šiuo metų laiku atliktas pažaidų tvarkymas dėl drėgmės ir šalčio tėra laikinas. Vis dėlto gilesnes, didesnes ar eismo saugumui pavojų keliančias duobes tvarkome neatidėliodami tam naudodami šalto asfalto mišinius.

Tais atvejais, kai galime atlikti planinius darbus, dirbame su mažais kiekiais gaminamais karšto asfalto mišiniais – diskiniu pjūklu apipjauname ir išlyginame duobės kraštus, išvalome duobės dugną nuo žvirgždo, užpildome duobę pačių gaminamu regeneruotu karšto asfalto mišiniu ir sutankiname vibroplokšte. Toks duobių tvarkymo būdas reikalauja daug rankų darbo – bet tik taip galime užtikrinti, kad duobės vėl neištrupės jau po kito atodrėkio.

Kokie yra duobių tvarkymo prioritetai?

Pirmiausia šaliname gilesnes, didesnes ar eismo saugumui pavojų keliančias duobes gatvėse, kuriomis vyksta intensyviausias eismas ir kursuoja viešasis transportas. Kitur, mažesnio eismo intensyvumo atkarpose esančios duobės turės palaukti pavasario, kol atšils gruntas, kol pradės veikti pramoniniu kiekiais asfaltą tiekti galinčios gamyklos.