Atgal

Pradėjome pavasarinį gatvių šlavimą

2023 02 15

Žiema dar toli gražu nesibaigė, tačiau vos ištaikę kelias palankesnes dienas į Vilniaus gatves pasiuntėme šlavimo mašinas.

Pavasariniai šlavimo darbai įprastai užtrunka net kelis mėnesius, mat tenka taikytis prie oro sąlygų (turi bent kelias dienas nusistovėti teigiama temperatūra), o peržiem susidariusį ir įšalusį smėlio sluoksnį ne iš pirmo karto įveikia net plieniniai šepečiai.

Vyrauja nuomonė, kad šluojame peržiem išbarstytą smėlį. Bet – paradoksas! – smėlis gatvėse juk atsiranda net ir vasarą, kai gatvių nebarstome! O paaiškinimas paprastas: ant gatvių kaupiasi tirpstančio sniego ir lietaus suneštas smėlis, tiesiog žiemą nėra galimybės jį sušluoti.

Keli svarbūs faktai:

  • „Grinda“ šluoja tik važiuojamąją gatvių dalį (šalikeles palei bortą valo teritorijų tvarkytojai; čia darbų pasidalijimas panašus į gatvių priežiūrą žiemą: „Grinda“ prižiūri gatvių važiuojamąją dalį, o šaligatvius ir kelkraščius – kitos, už teritorijų priežiūrą atsakingos įmonės);
  • kad šluojant į orą pakiltų kuo mažiau nešvarumų, gatvės paviršių papildomai drėkiname ir naudojame vakuuminius siurblius.

Vakar gatvių šlavimo technika darbavosi centrinėje miesto dalyje – Gedimino pr. Tumėno, Gynėjų, Subačiaus, Goštauto, Liejyklos, Maironio, Aušros vartų gatvėse. Šiandien darbai suplanuoti Olandų, Drujos, Žirmūnų, Antakalnio gatvėse bei Konstitucijos pr.