Atgal

Pradedamas Geležinio Vilko gatvės paviršinių nuotekų kolektoriaus kapitalinis remontas

2023 03 22

Geležinio Vilko gatvėje po Konstitucijos žiedu naktimis pradedamas paviršinių nuotekų kolektoriaus kapitalinis remontas. Per artimiausias 4 savaites iki balandžio vidurio čia bus suremontuota 315 metrų 500 mm diametro kolektoriaus atkarpa.

Susidėvėjusių vamzdynų remontas visada kelia papildomų rūpesčių, nes urbanizuotoje teritorijoje tenka atlikti žemės kasimo darbus, dėl to tenka riboti transporto eismą. Atsižvelgiant į tai, kad Geležinio Vilko gatvė yra bene intensyviausio transporto greitojo eismo gatvė Vilniuje, vamzdynų remontui pasirinktos betranšėjinės technologijos: eismas bus ribojimas tik naktimis, tuo tarpu remontuojant tinklus atvirojo kasimu būdu eismas būtų ribojamas visą parą, o patys darbai užtruktų kur kas daugiau laiko.


Pagrindiniai darbai bus vykdomi naktimis nuo 22 val. iki 6 val. Šiuo paros metu po Konstitucijos žiedu bus ribojamas maksimalus leidžiamas greitis, eismas bus nukreipiamas viena eismo juosta. 

Remonto metu numatyti šie darbai:

  • Robotizuotomis kameromis kolektorius bus nufilmuotas iš vidaus. Tai leis patikslinti vamzdžių pažeidimų vietas, pobūdį ir mastą.
  • Kolektorius bus išplautas naudojant hidrodinaminę įrangą. Kartu su lietaus nuotekomis ar tirpstančio sniego vandens srautais, taip pat per nusidėvėjusius vamzdžių sujungimus ar įtrūkius į vamzdyną patenka gruntas, o nusėdusios ant dugno smėlio sąnašos ženkliai sumažina vamzdyno pralaidumą
  • Bus pašalintos kitos vandens nutekėjimą stabdančios kliūtys. Per lietaus nuotekų surinkimo šulinius į vamzdynus patenka ne tik didesni ar mažesni rieduliai, bet ir plytos, kitoks statybinis laužas.
  • Išvalyto kolektoriaus sienelės bus sutvirtintos ir užsandarintos naudojant CIPP (Cured-In-Place Pipe) technologiją;
  • Bus atliktas paviršinių nuotekų šulinių ir vandens surinkimo trapų remontas.

CIPP technologija pasaulyje plačiai naudojama fiziškai nusidėvėjusių savitakinių ir slėginių vamzdynų atnaujinimui, kai būtina atstatyti mechaninį vamzdžio atsparumą. Technologijos pagrindas – keliais sluoksniais suvyniotas, dervose išmirkytas sustiprintas stiklo pluošto audinys, iš kurio suformuota „rankovė“ pratempiama per visą pasirinktos atkarpos ilgį ir išplečiama iki vidinių vamzdyno sienelių. Dervoms sukietėjus, susidariusi struktūra veikia kaip naujai suformuoto vamzdžio sieneles izoliuojanti ir išorės apkrovas laikanti vamzdyno vidinė dalis.