Atgal

Šeimininkų netekęs šunelis Guzikas gavo net 240 globėjų

2023 06 14

Bešeimininkiais gyvūnais Vilniaus mieste besirūpinanti „Grinda“ į gatvę išmestą šunelį įkurdino pas 240 Vilniaus senjorų socialinės globos namų gyventojų. 

Vilniaus senjorų socialinės globos namuose „Grinda“ įrengė šuneliui Guzikui erdvų voljerą, pasirūpino jo guoliu, pavadėliu vedžiojimui. Ji ir toliau tieks keturkojui pašarus ir teiks reguliarią veterinarinę priežiūrą,  o globos namų gyventojai, darbuotojai ir lankytojai galės mėgautis visais kitais šunelio priežiūros privalumais – bendrauti su naujuoju augintiniu, jį glostyti ir lepinti, jei leidžia galimybės – eiti su juo pasivaikščioti.

Augintinis senjorų globos namuose yra sprendimas, idealiai tinkantis abiem pusėms – prieglaudos gyvūnai randa taip trokštamus naujus namus ir mylinčius šeimininkus, o globos namuose gyvenantys senjorai gali dovanoti savo meilę augintiniui, net jei neturi galimybių savarankiškai juo rūpintis.

„Jau iš pirmųjų Guziko susitikimų su socialinės globos namų gyventojais matome, kad jis gali suteikti pozityvų emocinį foną ir visiškai pakeisti nusistovėjusią dienos rutiną: augintinis didina socialinį aktyvumą, tampa pokalbių pretekstu. Be to, rūpinimasis augintiniu gali sumažinti stresą ir nerimą, padėti spręsti vienatvės ar depresijos problemas“, – argumentuoja Oksana Vaivilavičienė, Vilniaus senjorų socialinės globos namų vadovė.

Šis projektas neapsiribos vienu augintiniu ar vienais globos namais. Šis bendradarbiavimas – pavyzdys, kaip „Grinda“, įsiklausydama į atskirų bendruomenių poreikius, keičia nusistovėjusį miesto beglobių gyvūnų priežiūros modelį. 

„Grinda“ jau ir anksčiau daug dėmesio skyrė edukacijai, dalindamasi atsakingos gyvūnų priežiūros patarimais su Vilniaus miesto lopšelių-darželių mažyliais bei progimnazijų moksleiviais. Šiuo metu vertiname galimybes sostinės ugdymo įstaigose įrengti „gyvuosius kampelius“, kuriuose, prižiūrimi suaugusiųjų, mažieji vilniečiai galės mokytis atsakingai prižiūrėti globotinius – laiku juos pašerti ir pagirdyti, pakeisti kraiką, išsivesti pasivaikščioti“, – pasakoja Andrius Griškevičius, UAB „Grinda“ vadovas.

Šiuo metu „Grinda“ rekonstruoja Vilniaus gyvūnų globos namų kompleksą L. Giros gatvėje, pritaikydama jį vakarietiškus standartus atitinkančiai beglobių gyvūnų priežiūrai ir edukaciniams užsiėmimams. Numatoma rekonstrukcijos darbų pabaiga – 2023 m. gruodžio mėn. Artimiausiu metu įmonė planuoja pradėti rūpintis ir laukiniais miesto parkuose ar vandens telkiniuose gyvenančiais gyvūnais – nuo balandžių, ančių ar gulbių iki ežiukų, voveraičių ar stirnų.