Atgal

Pramoninėje Vilniaus dalyje - nauja paviršinių nuotekų valykla

2023 06 29

 
„Grinda“ užbaigė Vilkpėdės gatvės paviršinių nuotekų kolektoriaus rekonstravimo, valymo įrenginių ir monitoringo sistemos įrengimo darbus. Naujai įrengta viena didžiausių Vilniuje lietaus nuotekų valykla, kurios našumas siekia 2700 l/s.  
 
Vilkpėdę, didžiulį prie Neries upės besišliejantį 10,8 kv. km Vilniaus rajoną, urbanistai vertina kaip naują sostinės plėtros kryptį. Bendruoju planu patvirtinta jo konversija paverčiant pramonės rajoną į savitą, jaukų gyvenamąjį-komercinį, kartu išlaikant industrinį architektūros paveldą.   
 
„Labai svarbi Vilkpėdės transformacijos dalis – gyventojams atveriamos ir naujoms veikloms pritaikomos erdvės, iki šio naudotos gamybos ar logistikos reikmėms. Išspręsti aplinkosaugos iššūkiai prisidės prie to, kad ši miesto dalis taps patrauklesnė konversijai ir atviresnė visuomenei“, – sako Andrius Grigonis, sostinės plėtros, žemėtvarkos, infrastruktūros ir transporto klausimus kuruojantis Vilniaus miesto vicemeras. 
 
„Iš Vilkpėdės ir Naujininkų rajonų  pietinėje Vilniaus dalyje surenkamos paviršinės nuotekos atiteka 1977 m. statytu kolektoriumi, kurio trūkumams suskaičiuoti nepakaktų abiejų rankų pirštų. Ne kartą plėstas ir lopytas kolektorius buvo išties unikalus ne pačia geriausia šio žodžio prasme. Jis priminė skiautinių antklodę: prie gelžbetoninio 3 m aukščio kolektoriaus „prisiūtas“ naujas 2 m skersmens stiklo pluošto vamzdis, o už jo – jau tik „žąsele“ įveikiama 50 m vamzdyno atkarpa, kuri perėjo į lenkmečiu statytą geltonų plytų kolektorių, už kurio – sovietinės gelžbetonio konstrukcijos. Tačiau dabar ši egzotika taps tik blogu prisiminimu“, – pasakoja Andrius Griškevičius, UAB „Grinda“ direktorius.  
 
„Grinda“ projektą įgyvendino dviem etapais. Pirmasis apėmė 800 metrų atkarpos kolektoriaus rekonstrukciją nuo Vilkpėdės g. 6 esančių pastatų komplekso iki Savanorių pr. Sparti pietinės Vilniaus dalies urbanizacija ir didėjančios pažeisto kolektoriaus apkrovos lėmė būtinybę esamą kolektorių rekonstruoti įrengiant naują 2 metrų skersmens stiklo pluošto vamzdyną. 
 
Antrasis etapas apėmė 514 m kolektoriaus nuo Savanorių prospekto iki Neries upės renovaciją ir paviršinių nuotekų valymo įrenginių statybą, mat atlikus šios vamzdyno dalies diagnostiką, nustatyta, kad kolektoriaus pralaidumas pakankamas, tačiau prasta jo techninė būklė: gelžbetonio konstrukcijos buvo gerokai pažeistos korozijos ir nuolatinio vandens mechaninio poveikio. Įvertinus pažaidas ir galimus rekonstrukcijos būdus, nuspręsta ne perkloti vamzdyną, o sustiprinti esamo kolektoriaus konstrukcinę dalį. Tai buvo daroma iš vidaus, panaudojant papildomo armavimo ir torkretavimo metodą.  
 
Atnaujintu kolektoriumi paviršinės nuotekos teka 18 000 l/s debitu.  
 
„Grindos” specialistams didelį rūpestį kėlė nuotekos, surenkamos iš gamybinių Dariaus ir Girėno g., Žirnių g., Burbiškių, Vilkpėdės ir Savanorių pr. plotų. Įmonės teritorijoje įrengta nauja požeminė paviršinių nuotekų valykla sumažins pramoninėse ar intensyvaus eismo gatvėse surenkamo lietaus ir sniego tirpsmo vandens taršą, o realaus laiko monitoringo sistema leis nuolat stebėti į Nerį išleidžiamų išvalytų nuotekų kokybę. Bendras valyklos naftos produktų gaudyklių ir smėlio nusodintuvų našumas siekia 2700 l/s – ir tai yra viena didžiausių iš Vilniuje įrengtų lietaus nuotekų valyklų. Palyginimui, Karoliniškių (Pilaitės) valymo įrenginių našumas – 2250 l/s, Šeškinės – net 3000 l/s. 
 
 
„Grinda ypač didelį dėmesį skiria aplinkosaugos klausimams: rekonstruojame senąsias ar statome naujos lietaus nuotekų valyklos, kurios išvalo lietaus nuotekas nuo naftos produktų ir skendinčiųjų medžiagų. Šalindami taršos šaltinius ir įrengę naujas paviršinių nuotekų valyklas, viršnorminę lietaus nuotekų tarša, lyginant su 2021 m., sugebėjome sumažinti 60 proc.“, – pastebi A. Griškevičius  
  
Vilkpėdės g. paviršinių nuotekų kolektoriaus rekonstrukcijos I etapo prasidėjo 2022 m. balandžio mėn., darbai pabaigti 2023 m. gegužės mėn. Rangos darbus atliko viešąjį konkursą laimėjusi įmonė UAB ,,KRS”. Projekto vertė – 2,73 mln. Eur su PVM. 
 
II-ojo etapo darbai statant valyklą ir remontuojant esamą kolektorių prasidėjo 2022 m. rugpjūčio mėn. užbaigti 2023 m. gegužės mėn. Rangos darbus atliko viešąjį konkursą laimėjusi įmonė INSTITA. Projekto vertė – 2,96 mln. Eur su PVM. 
 
Vilkpėdės g. paviršinių nuotekų kolektoriaus rekonstravimo, valymo įrenginių ir monitoringo sistemos įrengimo statybos darbai yra regioninės svarbos projekto „Paviršinių nuotekų sistemų tvarkymas Vilniaus mieste“, finansuojamo ES sanglaudos fondų, Vilniaus miesto savivaldybės ir bendrovės „Grinda“ lėšomis, dalis. Jo įgyvendinimą administruoja Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra. 
 
### 
 
Skaičiai ir faktai 
  • Vilkpėdės-Savanorių paviršinių nuotekų kolektoriumi teka lietaus nuotekos iš 502,7 ha apimančios Vilkpėdės ir Naujininkų seniūnijų teritorijos. 
  • Ši teritorija išsiskiria didele transporto paslaugų ir gamybinių įmonių gausa – dėl grunto ir gamybinės taršos į Nerį patenkantis lietaus vanduo neretai būdavo užterštas naftos produktais. 
  • Pirmojo rekonstrukcijos etapo atkarpoje paklotas naujas 800 m stiklo pluošto vamzdynas. 
  • Antrojo rekonstrukcijos etapo metu sutvirtintas 514 m pakankamai geros būklės esamas gelžbetoninis vamzdynas. 
  • Rekonstrukcijos metu įrengta viena didžiausių Vilniuje paviršinių nuotekų valykla, kurios naftos produktų gaudyklių ir smėlio nusodintuvų našumas siekia 2700 l/s. 
  • Projekto vertė – 5,69 mln. Eur su PVM, jį finansavo ES sanglaudos fondai, Vilniaus miesto savivaldybė ir „Grinda“. Įgyvendinimą administravo Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra APVA.