Atgal

Šeštadienio liūtys

2023 08 07

Šeštadienio vakaro liūtis Vilniuje, nors nepasiekė stichinio lietaus lygio, tačiau buvo labai intensyvi: mūsų duomenys rodo, kad vienu metu lijo didesniu nei 100 mm/h intensyvumu. Tiesa, toks pliūpsnis truko apie 10 min., o didžiausią kritulių piką (144 mm/h) fiksavome 21:09. Tokio didžiulio momentinio vandens kiekio nebesurenka lietaus nuotekų trapai, todėl Geležinio Vilko gatvėje nuo Ozo gatvės įsibėgėjęs vanduo nuplovė signalines gaires su visais 30 kg sveriančiais tvirtinimo padais.

Tačiau reikia pažymėti, kad apskritai lietaus nuotekų surinkimo ir tvarkymo infrastruktūra neblogai susitvarkė su vasaros liūties iššūkiais: per kelis pastaruosius metus įgyvendinti rekonstrukcijos projektai eliminavo užtvindymo pavojų tose vietose, kuriose anksčiau ir mažesnių liūčių metu kaupdavosi vanduo:

  • Šeškinės tvenkinys, kur suteka lietaus vanduo iš Šeškinės, Fabijoniškių, Pašilaičių rajonų, puikiai susitvarkė su dideliais vandens srautais; tvenkinys buvo užpildytas bemaž 85-90 proc. ir sulaikė apie 22 tūkst. kub. m lietaus vandens.
  • T. Narbuto g. žemuma, kur andai po liūčių vilniečiai plaukiodavo baidarėmis, buvo pravažiuojama be kliūčių;
  • Geležinio Vilko gatvė po Konstitucijos žiedu buvo pravažiuojama be kliūčių;
  •  Verkių-Kareivių g. sankryža buvo pravažiuojama be kliūčių, „Ogmios miestas“ nebuvo užlietas.

Žinoma, stiprus momentinis lietus sukėlė kelis trumpalaikius eismo sutrikimus:

 Gavome 5 pranešimus apie škvalo neatlaikiusius medžius ir nulaužtas šakas (R. Jankausko, Šaltkalvių, Žirmūnų, Karačiūnų g.).

  • Rinktinės-Tuskulėnų g., Laisvės-T. Narbuto g. bei V. Pietario-S. Konarskio g. sankryžose lietaus nuotekų surinkimo trapai buvo užnešti per škvalą nuplėštomis šakomis ir lapais – budintys „Grindos“ ekipažai išvalė groteles, ir vanduo greitai nutekėjo.
  • Savanorių pr. (centro kryptimi) dėl vykdomų gatvių remonto darbų laikinai sumažėjo vandens surinkimo trapų pajėgumai – čia buvo susiformavusi patvanka;
  • Žalgirio g. ties sankryža su Geležinio Vilko g. dėl didelių vandens srautų buvo išplautas gruntas ten kur, šiuo metu atliekamas gatvės remontas.