Atgal

Atnaujinami Vilniaus gyvūnų globos namai bus moderniausi Centrinėje Europoje

2023 10 04

Sėkmingai vykstanti Vilniaus gyvūnų globos namų rekonstrukcija leis padidinti sostinės beglobiams skiriamų vietų skaičių, atnaujinti ir išplėsti neatidėliotinų veterinarijos paslaugų spektrą, pagerins prieglaudos gyventojų buities sąlygas. Įgyvendinus šį projektą, „Grindos” administruojama gyvūnų prieglauda bus moderniausia ne tik Baltijos šalyse, bet ir visoje Centrinėje Europoje. Darbus užbaigti numatyta 2023 m. gruodį.

„Įprastai tarptautinę gyvūnų globos dieną pažymime šviesdami vilniečius apie atsakingą elgesį su augintiniais, skatindami pagalbos beglobiams iniciatyvas. Šiemet džiaugiamės galėdami pasidalinti žinia apie sparčiai vykstančią Vilniaus gyvūnų globos rekonstrukciją. Įgyvendinę šį projektą, Vilniuje sukursime naują aukščiausio lygio gyvūnų priežiūros standartą ir erdvę, kurioje bus laukiami visi, mylintys gyvūnus“, – sako  Vilniaus gyvūnų globos namų vadovė veterinarijos gydytoja Agnė Žėbienė.

Šiuo metu įgyvendinta jau apie 80 proc. Vilniaus gyvūnų globos namų komplekso L. Giros gatvėje rekonstrukcijos apimties – atnaujintos ir apšiltintos grindys, sienos, langai, įrengtos inžinerinės komunikacijos – vandens tiekimas ir nuotekų surinkimas, šiuolaikinės šildymo, vėdinimo ir rekuperacijos sistemos.

„Siekiame sukurti funkcionalią, patogią ir estetišką erdvę, todėl projektuotojams suformulavome užduotį maksimaliai išnaudoti esamas patalpas ir pasinaudoti gerąja Vakarų šalių gyvūnų priežiūros praktika“, – sako A. Žėbienė.

Vykdant Vilniaus gyvūnų globos namų atnaujinimo projektą daugiausia dėmesio skiriama čia gyvenančių keturkojų gyvenimo kokybei gerinti: padidės kiekvienam gyvūnui tenkantis plotas, atsiras daugiau nuolatinių laikymo vietų, bus įrengtos gyvūnų maudymo ir higienos patalpos. Planuojama atnaujinti operacinę ir įsigyti pažangią ligų diagnostikos įrangą, išplėsti stacionaraus gydymo patalpas. Jauniems kačiukams ir šuniukams, kuriems dar nėra susiformavusi imuninė sistema, bus įrengta atskira mažylių gyvenamoji patalpa.

Atnaujintame gyvūnų globos komplekse atsisakoma kietųjų asfalto dangų – jų vietoje bus įrengtos 6 šunų vedžiojimo aikštelės. Beje, į kai kurias aikšteles gyvūnai galės patekti tiesiai iš savo nuolatinės gyvenamosios patalpos: durelės galės būti atidaromos nuotoliniu mechaniniu būdu, o tai itin aktualu prižiūrint agresyvesnius šunis.

Vilniaus gyvūnų globos namai ir toliau kvies į edukacinius užsiėmimus apie benamių gyvūnų populiacijos didėjimo priežastis ir efektyviausius šios problemos sprendimo būdus. Tam numatyta atskira edukacinė erdvė. Laikantis universalaus dizaino principų, visas pastatų kompleksas bus pritaikytas žmonėms, turintiems judėjimo negalią.

Rekonstrukciją numatyta užbaigti iki metų pabaigos, ji vykdoma pačios „Grindos“ lėšomis.