Atgal

Šnipiškėse tęsiamas metalinių garažų nukėlimas, teritorijoje atsiras darželis

2023 11 13

Šiandien Šnipiškėse, Kernavės gatvės 82 tęsiamas metalinių garažų, stovinčių ant valstybinės žemės, iškeldinimas. Jau nukelti 59 garažai, liko – 120. Vietoj jų atsiras 280 vietų lopšelis-darželis, kuris šiuo metu jau projektuojamas.

Garažų nukėlimas pajudėjo UAB „Grindai“ nukėlus pirmuosius garažus ir įrengus patogų išvažiavimą. Tuomet dalį garažų išsivežė patys savininkai. Kitus iškrausto ir nukelia UAB „Grinda“.

„Vilniaus mieste, o ypač tankiai apgyvendintose teritorijose, labai trūksta laisvos žemės darželiams, mokykloms. Kuo greičiau bus atlaisvinta ši teritorija, tuo greičiau čia galės atsirasti darželis, todėl raginame gyventojus suskubti ir išsivežti savo turtą“, – kalbėjo Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Garažų nukėlimas vykdomas teismo paskirtu sprendimu dalyvaujant ir anstoliui. Dar 2020 m. Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktoriaus įsakymas įpareigojo visus Vilniaus mieste ant valstybinės žemės esančių metalinių garažų savininkus iškeldinti šiuos statinius iki 2020 m. gruodžio 31 d. ir atlaisvinti užimtą valstybinę žemę. Daugelis miesto gyventojų nukėlė savo garažus geranoriškai, bet Kernavės garažų bendrija prašymus ignoravo. Ji ilgai neatskleidė tikrųjų savininkų, vėliau teigė, kad įpareigos juos nukelti garažus iki šių metų vasaros pabaigos. Bendrijai to nepadarius, teismas leido pačiai savivaldybei nukelti šiuos garažus.

Kernavės gatvėje stovėjo 179 metaliniai garažai. Jie užėmė apie 63 arų ploto sklypą, kuriame tilptų visas darželis, liktų vietos dar ir sporto žaidimų aikštelei. Metalinius garažus ir juose buvusį turtą laikinai saugos UAB „Grinda“. Norėdami atsiimti turtą, žmonės galės kreiptis į įmonę, jei turimais dokumentais įrodys, kad tai jų turtas. Vėliau turtas bus atiduotas atliekų tvarkytojams.

Per trejus metus Vilniuje buvo nukelta beveik 9000 metalinių garažų – tai yra daugiau nei 80 proc. visų valstybinėje miesto žemėje stovėjusių garažų. Visi laikinieji metaliniai garažai užima apie 50 ha plotą. Nukėlus garažus sutvarkoma aplinka, sklypuose projektuojamos žaliosios erdvės, gyventojams reikalinga infrastruktūra, tokia, kaip darželiai ir mokyklos.

Metaliniai garažai Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose pradėjo kurtis dar sovietmečiu. Tuomet šiems garažams buvo leista valstybinėje žemėje įsikurti laikinai – 3–5 metams. Tačiau dešimtmečiams stovėti valstybinėje teritorijoje likę garažai ilgainiui tapo sąvartynais ir ėmė kelti grėsmę aplinkai ir iš esmės apsunkino valstybinės žemės panaudojimą viešiesiems interesams.