Atgal

Vilniuje žiemą pristabdoma puslaukinių kačių sterilizacija

2023 11 20

Sparčiai vėstant orams Vilniaus gyvūnų globos namuose laikinai stabdoma puslaukinių kačių sterilizacijos programa „Pagauk-Sterilizuok-Paleisk“. Bendradarbiaujant su gyvūnų globos organizacijomis šiemet čia sterilizuota beveik tūkstantis kačių. Programos vykdymas bus atnaujintas 2024 m. pavasarį.

Programa „Pagauk-Sterilizuok-Paleisk“– humaniškas ir mažiausiai streso gyvūnui keliantis benamių kačių populiaciją kontroliuojantis būdas. Remiantis Vakarų šalių patirtimi, benamės katės gaudomos, jeigu yra sveikos – kastruojamos ar sterilizuojamos, o po keleto dienų paleidžiamos atgal – ten pat, kur buvo sugautos. Ši programa UAB „Grinda“ administruojamuose Vilniaus gyvūnų globos namuose vykdoma nuo 2012 metų.

„Žiemą lauke gyvenančios katės tampa gerokai imlesnės ligoms. Ypač pažeidžiamos jos tampa po chirurginių intervencijų. Žvarbiu oru gyvūnai daug sudėtingiau ištveria pooperacinį laikotarpį, smarkiai išauga rizika peršalti, padidėja infekcijų tikimybė,“ – pasakoja Vilniaus gyvūnų globos namų vadovė veterinarijos gydytoja Agnė Žėbienė.

O kodėl po sterilizacijos katės negali bent laikinai likti prieglaudoje? Atsakymas paprastas – bet koks aplinkos pakeitimas gyvūnams kelia milžinišką stresą.

„Puslaukinės katės labai sunkiai prisitaiko prie naujos aplinkos. Jau pats faktas, kad kažkas jas išvežė iš įprastos gyvenimo vietos sukelia stresą, todėl užuot pailsėjusios po operacijos, katės jėgas eikvoja bandydamos ištrūkti iš svetimos aplinkos. Kai gyvūnas stresuoja, gijimo procesas užsitęsia – štai kodėl net šiltuoju metų laiku puslaukines kates globos namuose stengiamės laikyti kuo trumpiau,“ – aiškina veterinarijos gydytoja.

Būtent todėl žiemos laikotarpiu Vilniaus gyvūnų globos namuose kastracijos ir sterilizacijos operacijos atliekamos tik tuo atveju, jei gyvūnų globėjai garantuoja, kad po operacijos priglaus kates namuose ir pasirūpins jų saugumu, kol sugis pjūvio vieta ir ataugs nuskustas kailiukas. Kartu tai yra galimybė savo augintiniais pasirūpinti Vilniaus miesto senjorams.

„Vilniaus gyvūnų globos namai jau daug metų nemokamai sterilizuoja Vilniaus miesto senjorų kates. Norėdami užregistruoti augintinį nemokamai kastracijai ar sterilizacijai, kviečiame registruotis tel. (8 652) 57707 – darbo dienomis nuo 7 val. iki 19 val., savaitgaliais ir švenčių dienomis – nuo 9 val. iki 16 val. Konkretų operacijos laiką pasiūlys mūsų specialistai,“ – primena A. Žėbienė.

###

Vilniaus gyvūnų globos namai – UAB „Grinda“ padalinys, atsakingas už viso miesto beglobių gyvūnų priežiūrą ir globą, puslaukinių kačių populiacijos kontrolės programą „Pagauk-Sterilizuok-Paleisk“, užkrečiamųjų ligų prevenciją. Prieglaudos specialistai organizuoja edukacinius užsiėmimus, Vilniaus miesto senjorams teikia nemokamo gyvūnų vakcinavimo ir sterilizavimo paslaugas, iš sostinės gatvių ir viešųjų erdvių surenka kritusius gyvūnus, vykdo šalutinių gyvūninių produktų surinkimą iš Vilniaus miesto veterinarijos klinikų, juos tvarko ir perduoda utilizavimui.