Atgal

Vilnius įgyvendina gyvūnų gerovės iniciatyvas

2023 11 28

Vilniaus miesto savivaldybės Gyvūnų globos ir apsaugos komisija rūpinasi gyvūnų gerovės politikos formavimu sostinėje. Komisijos atstovai apžiūrėjo baigiamą rekonstruoti Vilniaus gyvūnų globos namų kompleksą L. Giros g., laikinąsias patalpas E. Andrė g., kur šiuo metu gyvena namų netekę keturkojai, bei tikrąsias (oficialias) Vilniaus gyvūnėlių kapines.

Komisija apžiūrėjo baigiamą rekonstruoti Vilniaus gyvūnų globos namų kompleksą L. Giros g. 114. ir įvertino rekonstrukcijos pažangą. Prieglaudoje įrengiami erdvūs voljerai, šildomos grindys, individualizuotos laikymo vietos (prieglaudos globotiniai bus atskirti sienelėmis, todėl vienas kito nematys ir mažiau pyksis).

„Džiugu, kad Vilnius parodė iniciatyvą, ėmėsi šio projekto įgyvendinimo, ir namų netekę gyvūnai pagaliau turės patalpas, kuriose galės jaustis komfortiškai, kol ras naujus mylinčius šeimininkus,“ – sako Komisijos pirmininkė Violeta Podolskaitė.

Naminių gyvūnėlių kapinaitės – svarbi gyvenimo ciklo dedamoji: vilniečiai čia gali savo augintinius palaidoti legaliai, už vietą mokėti nereikia. Komisija įsitikino, kad kapinaitės tvarkingai administruojamos – tai yra geras pavyzdys kitoms savivaldybėms, kaip turi būti tinkamai prižiūrima naminių gyvūnėlių laidojimo vieta. Per kelerius metus susiformavo supratimas, kad negalima augintinių laidoti bet kur, vilniečiai jau supranta apie tinkamą atsisveikinimą su mylimais augintiniais.

Vis dėlto, atsižvelgiant į kintančias laidojimo tendencijas, jau laikas galvoti apie kolubariumo, kuriame gali būti laikomi kremuoti palaikai, įrengimą – toks sprendimas būtų ir funkcionalus (būtų racionaliai naudojamas palaidojimams skirtas kapinaičių plotas), ir estetiškas.