Atgal

Baigiamas istorinio Sluškų gatvės grindinio tvarkymas

2023 12 04

Dar 2022 m. pradėti P. Vileišio-Sluškų gatvės rekonstrukcijos darbai (tvarkomi inžineriniai tinklai, įrengiami pėsčiųjų ir dviračių takai) ties senaisiais Sluškų rūmais atvėrė lauko akmenų grindinį. Projekto vystytojai dėl grindinio išsaugojimo kreipėsi į Kultūros paveldo departamento specialistus. Šie įvertino saugotinas vertingąsias savybes, grindinį įtraukė į saugotinų kultūros vertybių sąrašą ir pateikė savo rekomendacijas: atnaujinti grindinį, tačiau siekiant išlaikyti P. Vileišio g. dviračių tako tęstinumą, grindinio viduryje įrengti trinkelių juostas, kuriomis būtų patogu važiuoti dviračiu.

Iššūkių būta! Pirma, Lietuvoje nėra labai daug specialistų, gebančių dirbti su natūralaus akmens grindiniais (ir labai gerai, kad Grinda tokių meistrų turi!). Antra, siekiant atnaujinti grindinį, jį teko išardyti, sutvirtinti gatvės pagrindus, suformuoti gatvės juostas, po to grindinyje kiekvienam akmeniui rasti jam labiausiai tinkančią vietą. Būtinas preciziškas ir kruopštus darbas: kiekvienas riedulys yra unikalus, todėl reikia rasti tinkamo dydžio ir formos akmenį, kuris idealiai užpildytų grindinio dėlionę. Dirbtinis intelektas tokių darbų purtosi, todėl mūsų meistrai kiekvieną akmenį apžiūri, išglosto, įvertina jo savybes ir randa jam tinkamiausią vietą.

Taip rekonstruota 340 m atkarpa – 970 m2  grindinio. Jam buvo panaudoti originalūs šioje atkarpoje atkasti ne vieną dešimtmetį skaičiuojantys akmenys ir daugiau nei 1060 kv . m kontrastingos spalvos trinkelių.

- - -

Sluškų gatvė yra natūrali P. Vileišio gatvės tąsa, besidriekianti palei upę lygiagrečiai su Antakalnio gatve. Anksčiau tai tebuvo pakrantės takas, kuris 1916 m. vokiškame žemėlapyje taip ir vadinamas – Längs dem Ufer (palei krantą). Po 1931 m. potvynio šioje vietoje Neris gerokai paplovė kairįjį Neries krantą - kilo grėsmė Sluškų rūmams. Tuomečiai inžinieriai kranto liniją sutvirtino poliais, o susidaręs įtvirtintas plotas užpildytas gruntu, kurio privežimui laikinai įrengti siauruko bėgiai (!). Baigus kranto tvirtinimą ir buvo įrengtas lauko riedulių grindinys.