Atgal

„Grindai“ – auksinis „Metų gaminio 2023“ apdovanojimas

2023 12 14

Lietuvos pramonininkų konfederacija aukščiausiu įvertinimu apdovanojo Vilniaus „Grindą“ – aplinkosaugos pramonės kategorijoje įmonės įgyvendinta Šeškinės paviršinių nuotekų rekonstrukcija su visuomenei atviro lietaus parko įrengimu pelnė prestižinį aukso medalį.

Nuo 1997 m. rengiamo konkurso „Lietuvos metų gaminys” apdovanojimams šiemet aštuoniose kategorijose buvo nominuoti 63 gaminiai.

ES sanglaudos fondų, Vilniaus miesto savivaldybės ir bendrovės „Grinda“ lėšomis Šeškinėje nutiesti magistraliniai paviršinių nuotekų tinklai, surenkantys šiaurinės miesto dalies lietaus vandenį. Kartu įrengta ir didžiausia Lietuvoje lietaus nuotekų valykla bei išvalyto vandens kaupykla, tapusi patrauklia rekreacine teritorija su pasivaikščiojimo takais, amfiteatru bendruomenės renginiams, papildoma pėsčiųjų ar dviratininkų jungtimi tarp Šeškinės ir Žvėryno.

„Šis unikalus projektas – puikus pavyzdys, kaip įgyvendinant vieną lietaus nuotekų tinklų rekonstrukciją galima pasiekti daug tikslų: ne tik išspręsta centrinės miesto dalies gatvių užtvindymo rizika, bet ir sukurta nauja viešoji erdvė vilniečių poilsiui, praturtina bioįvairove. „Metų gaminio“ aukso medalis – aukščiausias projekto partnerių ir bendrovės darbuotojų darbo įvertinimas, nuoširdžiai sveikinu su šiuo apdovanojimu,“ – sako Dalius Kuliešius, laikinai einantis UAB „Grinda“ direktoriaus pareigas.

Naujai įrengtu paviršinių nuotekų tinklu nukreipus dalį šiaurinėje miesto dalyje surenkamo lietaus nuotekų srauto, sumažinamas prieš kelis dešimtmečius statytų tinklų apkrovimas ir išvengiama užtvindymų Geležinio Vilko ir Žalgirio gatvėse.

Lietaus vanduo išvalomas naujai įrengtoje 3000 l/s pajėgumo paviršinių nuotekų valykloje ir nukreipiamas į dirbtinai suformuotą kaupyklą, kuri leidžia sumažinti momentinį lietaus vandens išleidimą į nuotekų tinklus. Dalis išvalytų lietaus nuotekų natūraliai infiltruojamos į gruntą, taip dar labiau sumažinant tinklų apkrovimą liūčių metu. Kaupykla apsodinta 100 rūšių augalais, kurie papildomai valo vandenį ir praturtina miesto bioįvairovę.

Projektą sukūrė pirmaujančios Europos inžinerijos ir architektūros kompanijos „Sweco“ specialistai, rangos darbus atliko UAB „Instita“.

Tai – jau antras bendrovės „Grinda“ gautas prestižinis „Metų gaminio“ įvertinimas: 2021 m. statybos pramonės kategorijoje aukso medaliu apdovanotas bendrovės įgyvendintas T. Narbuto-Saltoniškių gatvės vandentvarkos projektas.

Skaičiai ir faktai

  • Įgyvendinant projektą patiesta 3,16 km naujo magistralinio vamzdyno.
  • Ukmergės-Ozo gatvių atkarpose naujai pakloto vamzdyno diametras – 2,2 m, maksimalus pralaidumas – iki 9000 l/s.
  • Paviršinių nuotekų valykla gali išvalyti 3000 l/s vandens srautą – tai yra pajėgiausia Vilniuje įrengta paviršinių nuotekų valykla.
  • Išvalyto lietaus vandens kaupykla talpina 20 000 m3 vandens. Stichinio lietaus atveju ji užpildoma per 42 min. Po lietaus vanduo iš kaupyklos išleidžiamas palaipsniui, reguliuojamu  1000 l/s debitu. Iki minimalaus 1 m lygio kaupykla ištuštėja per 5 h. 

###

Apie UAB „Grinda“

„Grinda“ Vilniaus mieste remontuoja ir valo gatvių dangas, prižiūri lietaus nuotekų tinklus, šalina avarines situacijas ir teikia specializuotas sanitarines paslaugas, rūpinasi paplūdimiais ir beglobiais gyvūnais. Visos „Grindos“ akcijos priklauso Vilniaus miesto savivaldybei. Įmonėje dirba beveik 500 žmonių, ji patenka į daugiausia mokesčių sumokančių Lietuvos įmonių sąrašą. Įmonės apyvarta 2022  m. sudarė daugiau kaip 23 mln. Eur.