Atgal

Ar pakankamai saulės šviesos buvo praėjusiais metais?

2024 01 17

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenys rodo, kad 2023 m. sausis ir gruodis buvo mažiausiai saulėti per pastaruosius 25 metus. Vis dėlto net nepalankūs orai menkai tesumažino „Grindos“ saulės jėgainės produktyvumą: per 2023 m. pagaminta 92,6 MWh energijos.

„Grinda“ – viena pirmųjų Lietuvoje įmonių, kuri, nesinaudodama valstybės ar ES fondų finansavimo parama, dar 2017 m. įsirengė saulės elektrinę Ant 600 kv. m. druskų sandėlio stogo šlaito sumontavome 375 fotovoltinius saulės modulius. Tąsyk gana rezervuotai skaičiavome, kad per metus saulės jėgainė vidutiniškai pagamins apie 85 tūkst. kWh elektros, o investicija atsipirks per 7 metus.

Šiemet džiaugiamės, kad pagaminame daugiau: šešerių metų vidurkis rodo, kad jėgainė generuoja apie 90 tūkst. kWh per metus, o investicijos, tikėtina, atsipirks sparčiau: elektrinės įrengimas kainavo 91 tūkst. Eur, o po šešerių metų eksploatacijos padėjo sutaupyti 81 tūkst. Eur. Dar pridėkime, kad saulės jėgainė „nemokamai“ įkrauna įmonės naudojamus elektromobilius, ir akivaizdu: investicija pasiteisino ir atsipirko.

Ne mažiau svarbu tai, kad per eksploatavimo laikotarpį saulės jėgainės sukurta energija „sutaupė” 1,8 tūkstančių tonų šiltnamio efektą sukeliančio CO2 (tai yra daugiau nei 400 lengvųjų automobilių per metus generuojamas kiekis), taip pat beveik 2,0 t azoto junginių ir 185 kg sieros dioksido.

Kas toliau? Žengiame dar vieną tvarų žingsnį: siekdami prisidėti efektyvesnio atsinaujinančios energijos panaudojimo, ant atnaujintų Vilniaus gyvūnų globos namų stogo planuojame įrengti naują saulės jėgainę ir elektros energijos kaupiklius, kurie leis kaupti sugeneruotą energiją ir taip išnaudoti ją dar efektyviau. Preliminariais skaičiavimais ši investicija atsipirks per 5 metus.