Atgal

Sostinėje – išmaniosios aplinkosaugos priemonės

2024 03 14

„Grinda” Vilniaus mieste prižiūri paviršinių nuotekų tinklus, į kuriuos per gatvėse ir šaligatviuose įmontuotas groteles patenka lietaus vanduo, o kartu su juo nuplaunami gatvių paviršiaus nešvarumai. Tačiau neretai pasitaiko kenkėjiškų atvejų, kuomet į šiuos tinklus išpilami dideli kiekiai taršių medžiagų.

Atlikdami Vilniaus miesto nuotekų tinklų priežiūrą, reguliariai imame vandens mėginius, tačiau momentinės taršos šaltinius rasti itin sudėtinga, nes atvykus į pranešimo apie taršą vietą, teršalai dažniausiai jau būna nutekėję.

Bendradarbiaudami su daiktų interneto (IoT) paslaugų tiekėju BIPA, žengiame žingsnį efektyvesnės aplinkosaugos link – diegiame išmaniąją paviršinių vandens nuotekų taršos monitoringo sistemą. Jos dėka galėsime:

  • būti realiu laiku informuoti nelegalius epizodinius teršalų šaltinius;
  • reaguoti į taršos šaltinius iki taršai patenkant į Neries upę;
  • aptikti periodinius ir epizodinius teršėjus;
  • kaupti duomenis ir atlikti įvairių laikotarpių analizes;
  • pagerinti ekologijos skyriaus darbuotojų saugą ir darbo sąlygas.

Pirmajame etape planuojama įdiegti 4 komplektus sensorių, kurie bus rotuojami po skirtingas lokacijas, ir vieną mobilų sensorių – taršos šaltinio paieškai. Patys sensoriai veikia „daiktų interneto” naudojamu LORAWAN protokolu, kuris užtikrina patikimą ryšį iš požeminių šulinių, o mobiliuoju sensoriumi galima atlikti momentinius vandens tyrimus nesileidžiant į šulinius.

Visa tai prisidės prie efektyvesnės aplinkosaugos stebėsenos, greitesnio taršos užkardymo ir švaresnės aplinkos.

UŽ ŠVARESNĮ VILNIŲ!