Atgal

Gatvių remonto poreikį sostinė vertina objektyviais duomenimis

2024 03 13

Per praėjusius metus specializuota transporto priemone su lazerinio skenavimo įranga nuskaityta beveik 1,2 tūkst. sostinės gatvių kilometrų. Itin tikslūs skenavimo rezultatai jau antrus metus iš eilės leidžia įvertinti Vilniaus gatvių asfalto dangos būklę ir pagal tai sudaryti tvarkomų gatvių ruožų prioritetinį sąrašą.

„Grindos“ specialistai sukūrė ir Vilniaus miestui pritaikė objektyvią ir duomenimis pagrįstą metodiką, kuri įvertina dangos komforto, pažaidų ir saugumo lygį. Papildomai įvertinus automobilių eismo intensyvumo, viešojo transporto keleivių srauto ir planuojamus infrastruktūros darbus, apskaičiuojamas remonto poreikio indeksas ir sudaromas tvarkomų gatvių sąrašas.

„Siekdami per itin trumpą laiką atnaujinti kuo daugiau sostinės gatvių, tai darome kokybiškai, kad į tas pačias vietas netektų grįžti po metų ar dvejų. Objektyvūs, duomenimis grįsti sprendimai dėl gatvių remonto leidžia efektyviau planuoti ištisinio gatvių asfaltavimo darbus bei sutaupyti apie 5 proc. gatvių remontui skirtų lėšų“, – sako Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Per 2023 m. Vilniaus mieste naujai paklota 105,6 km ištisinio asfalto, iš viso darbams išleista 64 mln. eurų. Remiantis skenavimo metu gauta informacija, darbai bus tęsiami ir šiemet.
„Gauti skenavimo duomenys parodo besiformuojančius gatvių defektus, leidžia prioretizuoti, ką reikia tvarkyti artimiausiu metu. Turint šiuos duomenis, galima gerokai iš anksto planuoti visų sostinėje dirbančių kelininkų įmonių darbą ir efektyviau išnaudoti šiltojo sezono galimybes“, – sako „Grindos“ direktorius Jonas Davidavičius.

Specializuota įranga leidžia automatiškai nustatyti ir įvertinti gatvių dangos trūkumus, pavyzdžiui, duobes, plyšius, provėžas, įdubusius šulinių dangčius ir kitas pažaidas, gatvės trūkumus bei parametrus. 2023 m. pirmąkart atskirai vertinta ir gatvių struktūros bei saugumo būklė.

Atlikto lazerinio skenavimo duomenimis, net 770 km sostinės gatvių yra labai geros ir geros būklės. Vidutinės būklės gatvių Vilniuje yra 233 km, 120 km – prastos būklės, 44 km – labai prastos (avarinės) būklės.