Atgal

Pilaitėje pradedamas Mažosios Lietuvos skvero įrengimas

2024 04 18

Sostinės Pilaitėje pradedami Mažosios Lietuvos skvero įrengimo darbai. Naujoje erdvėje atsiras daugiafunkcinės sporto žaidimų aikštelės, erdvės poilsiui ir bendruomenės susibūrimams, bus atnaujinta vaikų žaidimų aikštelė. Projektą rengė „Vilniaus planas“, įrengimo darbus atliks „Grinda“. Skvero įrengimo darbai planuojami iki 2024 m. pabaigos.

Aikštelė tarp I. Simonaitytės ir M. Jankaus gatvių jau senokai netenkino gyventojų poreikių. Šioje Pilaitės dalyje trūko įrengtų ramaus ir aktyvaus poilsio, sporto, žaidimų, susitikimų, bendruomenės švenčių erdvių.

Architektūrinė idėja – Mažosios Lietuvos skveras

Projekto autoriai kraštovaizdžio formavimo ir architektūros priemonėmis siekia tęsti Mažosios Lietuvos įamžinimą Pilaitėje. Naudojant Mažosios Lietuvos kraštovaizdžio elementus (medžius, krūmus ir žolynus), reljefo formas (kopas, lygias pievas), tekstūras (medis, smėlis, augalija) skvere kuriama Mažosios Lietuvos atmosfera.

Pavyzdžiui, vaikų žaidimo erdvės įrenginiai, kiti mažosios architektūros elementai gaminami iš medžio ir kitų natūralių medžiagų, spalvinis sprendimas saikingas, artimas suformuotai aplinkai.

Nuosekliai apgalvotos funkcinės zonos

Suprojektuotas skveras padalintas į skirtingas (aktyvaus, pasyvaus, bendruomeniško ir individualaus poilsio) funkcines zonas.

Šiaurinės naujai kuriamo skvero dalies pagrindinis akcentas – iš dalies apželdinta smėlio kalvelė, kurianti ypatingą Mažajai Lietuvai ir Baltijos pajūriui būdingų kopų atmosferą.

Vakarinėje dalyje planuojama įrengti skirtingos struktūros paviršių refleksologinį taką su besikeičiančiomis šlifuoto medžio ir įvairaus dydžio akmenų juostomis. Basomis einant tokiu taku skirtingų tekstūrų užpildas masažuoja biologiškai aktyvius pėdų taškus, malšina nuovargį, skatina atsipalaidavimą, atsparumą stresinėms situacijoms, mažina nuovargį ir irzlumą, aktyvina paties kūno apsaugą.

Centrinėje skvero dalyje, pakankamai toli nuo gatvės, numatyta vaikų žaidimo aikštelė su gumine danga. Aikštelė suprojektuota taip, kad būtų apsaugota sodinamais želdiniais, matoma iš suaugusiems skirtų poilsio erdvių, išvengiama staigių išbėgimų į gatvę net jos neaptveriant.

Pietinė skvero dalis skiriama bendruomenės renginiams, rekreacinei veiklai ant žolės. Pievelė apsupta pėsčiųjų taku ir želdiniais, ribojančiais gatvės triukšmą ir staigius išbėgimus į gatvę, greta sodinama eglė, skirta puošti žiemos švenčių metu, įrengiama elektros jungtis bendruomenės renginiams. Esamos pušelėmis apsodintos poilsio aikštelės („aštuonetų“ dalys) pritaikomos susitikimų, nedidelių renginių, stalo žaidimų, piknikų erdvėms.

Rytinėje skvero dalyje suprojektuota aktyvaus poilsio zona – mini futbolo aikštelė su įranga, dirbtinės žolės danga bei daugiafunkcinė krepšinio/ tinklinio/ teniso aikštelė su įranga, lieta danga. Siekiant sumažinti sklindantį triukšmą, ši zona nuo gretimo gyvenamojo namo atskiriama želdinių masyvu su ramaus poilsio aikštele. Šalia sporto aikštyno numatyta įrengti geriamojo vandens fontanėlį.

Lankytojų patogumui

Kiekvienoje erdvėje įrengiami jos funkcijoms reikalinga mažoji architektūra (suolai, stalai, šiukšliadėžės, dviračių stovai). Suoliukai – skirtingo dizaino, su atlošu ir be jo – statomi po vieną ar grupuojami po kelis. Jiems naudojama alyvuota tropinio kietmedžio mediena, ilgainiui įgyjanti saulės ir vėjų nugairintų papilkėjusių medžio takų spalvą.

Pėsčiųjų takai pritaikyti žmonėms su negalia (M. Jankaus g. automobilių stovėjimo zonoje numatytos dvi vietos žmonėms su negalia), nėščioms moterims ir vežantiems vaikus vežimėliu. Naudojama liejama akmenukų mišinio danga, surišta poliuretano derva, su vandeniui laidžiu paviršiumi.

Dėmesys lankytojų saugumui

Teritoriją numatoma apšviesti ir įrengti vaizdo stebėjimo kameras. Lietaus vandenį planuojama surinkti į gruntą ir į naujai įrengtus lietaus kanalizacijos tinklus.

Projekto aprašymas ir vizualizacijos – https://citify.eu/lt/naujosios-pilaites-skveras/