Atgal

Vilniuje – maudynių sezono startas

2024 06 01

Birželio 1 d. – oficiali maudymosi sezono pradžia. Sostinė šiemet kviečia net į 14 viešųjų paplūdimių. Mėlynoji vėliava šią vasarą plevėsuos trijuose Vilniaus paplūdimiuose – Balsio, Žirmūnų ir Valakampių I-jame. Tai – vieninteliai Lietuvoje gėlavandeniai paplūdimiai, įvertinti visame pasaulyje atpažįstamu aplinkosaugos ir paplūdimių paslaugų kokybės ženklu.

Mėlynoji vėliava – aukščiausias tarptautinis paplūdimių kokybės ir aplinkosaugos ženklas ir UAB „Grinda“, organizuojančios Vilniaus miesto viešųjų paplūdimių veiklą, darbo įvertinimas. Užtikrinti Mėlynosios vėliavos sertifikato aplinkosauginius reikalavimus mieste itin sunku, tad faktas, kad net trys Vilniaus paplūdimiai atitinka tarptautinius kokybės kriterijus, yra įrodymas, kad sostinės paplūdimiai yra gerai tvarkomi ir prižiūrimi.

Teisė iškelti Mėlynąją vėliavą suteikiama įgyvendinus griežtus švietimo ir informavimo, vandens kokybės, aplinkosaugos valdymo, saugumo ir paslaugų kokybės reikalavimus. Mėlynosios vėliavos sertifikatas suteikiamas tik vienam sezonui. Jei patikrinus paplūdimių būklė neatitinka privalomų kriterijų, Mėlynoji vėliava privalo būti nuleista.

Mėlynosios vėliavos programa vykdoma nuo 1985 metų. Ją administruoja Aplinkosauginio švietimo fondas (angl. Foundation for Environmental Education, FEE), kurios būstinė yra Danijoje. Lietuva šioje programoje pradėjo dalyvauti 2001 metais

Šiemet Mėlynoji vėliava plazdės daugiau nei 5000 geriausių pasaulio paplūdimių ir prieplaukų 51 šalyje.

Paplūdimiai – ne tik maudyklos

Šią vasarą „Grinda“ prižiūrės jau 14 sostinės viešųjų paplūdimių. Vilniečiai  ir sostinės svečiai paplūdimių infrastruktūra naudotis nemokamai gali ištisus metus.

Visuose sostinės paplūdimiuose įrengtos aktyvaus laisvalaikio erdvės su treniruokliais, paplūdimio tinklinio ar vaikų žaidimų aikštelėmis. Iškylų erdvėse sumontuotos stacionarios kepsninės ir iškylų stalai, dalis jų pritaikyta neįgaliesiems. Šalia vandens ant smėlio ar žolės įrengtos pasyvaus poilsio zonos, upėse ir ežeruose plūdurais nužymėtos vaikų maudyklos ir saugaus maudymosi zonos.

Atnaujinti paplūdimiai tampa vietos bendruomenės traukos centrais,  todėl pastaraisiais metais sostinės rekreacijos paslaugų geografija plečiama. Taip paplūdimiai su visa sporto, poilsio ir iškylų infrastruktūra buvo įrengti Vokės vingyje Grigiškėse bei Dvarčionių ežero pakrantėse. Jie čia tapo bendruomenių susibūrimų ir švenčių vieta.

Rūpestis visais lankytojais

„Grinda“ nuolat stengiasi paplūdimių infrastruktūrą padaryti lengviau pasiekiamą visiems vilniečiams: įrengti takai, leidžiantys paplūdimiais ir maudyklomis naudotis asmenims su judėjimo negalia. Žirmūnų, Balsio, Balžio ežerų paplūdimiuose riboto judumo suaugusieji ir vaikai gali pasinaudoti specialiais paplūdimio vežimėliais, kuriais saugu panirti į vandenį ir pasimėgauti vasariškais maudynių malonumais.

Viso maudymosi sezono metu (nuo birželio 1 d. iki pat rugsėjo 15 d.) sostinės viešuosiuose paplūdimiuose  kasdien nuo 8.00 val. iki 20.00 val. dirbs beveik 50 gelbėtojų ir 40 paplūdimų teritorijos tvarkytojų. 

Prieš maudymosi sezono pradžią atliekami smėlio ir vandens tyrimai užtikrina, kad vilniečiai gali maudytis saugiai. Naujosios Vilnios maudyklos vandenyje aptikus bakteriologinę taršą, visuomenė įspėta, kad čia maudytis laikinai draudžiama. Tuo tarpu kitų Vilniaus paplūdimiuose maudyklų vanduo yra švarus ir atitinka higienos reikalavimus, apribojimai maudytis juose netaikomi.

Vilniaus viešųjų paplūdimių žemėlapis: https://www.grinda.lt/vilniaus-miesto-papludimiai/